Гађање из хеликоптера Ми-35

Понедељак, 6.4.2020 | Обука
Посаде хеликоптера Ми-35 из састава 98. ваздухопловне бригаде извеле су на полигону „Пасуљанске ливаде“ гађање земаљских циљева противоклопним вођеним ракетама и из топа 23 милиметра.

Реализацији гађања јуче су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, са сарадницима.

Гађање је показало да је техника у наоружању Ратног ваздухопловства и ПВО оперативна и способна, као и да противоклопна вођена ракета испуњава све захтеве.

Обука на хеликоптерима Ми-35 реализује се на аеродрому „Морава“ и војном комплексу „Пасуљанске ливаде“. Циљ је провера посада за реализацију борбених задатака у свим условима и унапређење обучености за широки спектар задатака. Током обуке, по циљевима на земљи дејствује се невођеним ракетним зрнима, ракетама и топом 23 милиметра.

За потребе реализације обуке, припадници инжињеријског батаљона из састава Ратног ваздухопловства и ПВО прилагодили су део војног комплекса „Пасуљанске ливаде“ како би се на самом полигону могло реализовати слетање, полетање и наоружавање хеликоптера.
 
Хеликоптери Ми-35 у наоружање Војске Србије уведени су крајем прошле године. Намењени су за извођење борбених дејстава по циљевима на земљи у оквиру ваздухопловне ватрене подршке снага копнене војске. Могу изводити дејства по циљевима у ваздушном простору, вршити транспорт људства и терета, извиђачке и патролне задатке, као и десантирање тимова. Поседују заштиту од дејства пешадијског наоружања и опремљени су савременим уређајима за навигацију, дигиталним показивачима, електронским индикаторима и осматрачко-нишанским системом.

Повезане вести