Летачка обука на хеликоптерима Х-145М

Среда, 13.3.2024 | Обука
Припадници хеликоптерске ескадриле из састава 98. ваздухопловне бригаде у чијем се наоружању налази хеликоптер Х-145М реализују редовну обуку за извршавање наменских летачких задатака.

Реч је о тренажној обуци, која се реализује ради одржавања и подизања нивоа оспособљености пилота и техничког састава за ефикасну употребу овог типа ваздухоплова у борбеним и неборбеним операцијама у свим метереолошким условима, дању и ноћу.

У складу са програмом обучавања, пилоти током тренажних летова на малим висинама увежбавају реализацију патролних и извиђачких задатака, слетање и полетање на необезбеђеном терену у условима смањене видљивости, падавина и удара ветра, као и процедуре које се примењују у реализацији сложенијих задатака који захтевају ангажовање више ваздухоплова.

Упоредо са летачком обуком спроводи се и оспособљавање техничког састава свих специјалности неопходних за одржавање исправности и високу доступност ваздухоплова за летење, а посебна пажња се поклања додатном оспособљавању младих старешина који су у претходном периоду примили дужности у јединици.

Вишенаменски лаки хеликоптер Х-145М је намењен за транспорт људи и материјала, трагање и спасавање, медицинско превожење, извиђање, осматрање бојишта и ватрену подршку.

Повезане вести