Обележена 99. годишњица Колубарске битке

Недеља, 15.12.2013 | Актуелности

У Лазаревцу је данас, уз војне и државне почасти, обележена 99. годишњица Колубарске битке у Првом светском рату. Венце на спомен-костурницу српских, аустроугарских и мађарских војника положио је премијер Србије Ивица Дачић, који је предводио државну церемонију обележавања битке. Делегацију Војске Србије и Министарства одбране која је положила венац предводио је начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић.

У Лазаревцу је данас, уз војне и државне почасти, обележена 99. годишњица Колубарске битке у Првом светском рату. Венце на спомен-костурницу српских, аустроугарских и мађарских војника положио је премијер Србије Ивица Дачић, који је предводио државну церемонију обележавања битке.

Делегацију Војске Србије и Министарства одбране која је положила венац предводио је начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић.

Венац на спомен-костурницу положили су и представници друштава који негују тековине ослободилачких ратова, представници амбасада Аустрије, Мађарске, Чешке и Словачке и званичници локалне самоуправе.

Говорећи на церемонији у Лазаревцу, премијер Ивица Дачић је рекао да Спомен-храм Светог Димитрија са костурницом, представља место починка више хиљада јунака.

— Спомен-костурница у Лазаревцу редак је пример хуманости једног народа који је са својим погинулим војницима сахранио и непријатељске војнике — рекао је Дачић и истакао да нас њихове кости обавезују на само један пут, онај на коме у Европи никада више неће бити ратова.

Дачић је истакао да зато данас сви који се споре око узрока и повода Првог светског рата треба да схвате „да су нам мртви свима изједначили прошлост“ и да будућност не лежи у кривицама, него у свести да само заједно можемо да исправимо своје и туђе грешке.

Према његовим речима, данас је изузетно значајно за српску будућност колико ћемо бити у стању да као што су наши преци за Србију и Европу умирали, ми за ту Србију и Европу живимо.

У крипти Спомен-цркве са костурницом Светог Димитрија у Лазаревцу почива око 40.000 страдалих српских и аустроугарских војника.

Повезане вести