Министар одбране у јединици ловачке авијације на Батајници

Понедељак, 6.5.2013 | Актуелности

Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић посетио је данас припаднике 204. ваздухопловне бригаде Војске Србије ангажоване на дежурству у јединици ловачке авијације и посади трагања и спасавања.

Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић посетио је данас припаднике 204. ваздухопловне бригаде Војске Србије ангажоване на дежурству у јединици ловачке авијације и посади трагања и спасавања. На аеродрому Батајница министра Вучића је дочекао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић у пратњи бригадног генерала Предрага Бандића, команданта 204. ваздухопловне бригаде.

Након полусатног брифинга на коме је упознат са редовним задацима дежурних снага и екипе за трагање и спасавање В и ПВО, министар Вучић је присуствовао приказу обучености и оперативне способности пилота и механичара дежурне паре МиГ 21, који су, уместо предвиђених пет минута, од узбуне до полетања ваздухоплова утрошили свега три минуте и 40 секунди. Изражавајући задовољство због високог степена обучености и припремљености, министар Вучић је нагласио да ће ваздухопловне снаге Војске Србије у наредном периоду бити још опремљеније и оперативније.

- Предстојећи разговори, најпре председника Србије Томислава Николића са председником Руске федерације Владимиром Путином, а затим и моји са министром одбране Руске федерације Сергејом Шојгуом, биће везани управо за оно што је у наредном периоду потребно нашем Ваздухопловству и ПВО. Разговараћемо о набавци вишенаменског борбеног авиона и о његовом значају за обављање свих оних задатака које ми и у миру треба да обављамо, кад је реч о заштити ваздушног простора над Србијом. Сетимо се 1999. године, када смо имали јата авиона над нашом земљом, када би узлетела само једна наша „двадесет деветка“, они би се раширили у веома великом простору да би је избегли. Више таквих вишенаменских борбених авиона најбоље су средство за одвраћање од покушаја агресије на нашу земљу што би нам омогућило и обављање многих послова заштите ваздушног простора у миру. Зато је важно да извршимо модернизацију нашег ваздухопловства, а, такође, желимо да наш Ваздухопловни завод „Мома Станојловић“ буде оспособљен за одржавање авиона, чиме бисмо постали у региону центар за одржавање тих авиона. И то ће бити део наших разговора у Русији, рекао је министар Вучић.

Ми знамо, хоћемо и можемо, истакао јеон, понављајући да Србија сигурно неће угрозити никога, али да бисмо очували мир, потребно је да увек имамо довљно јаку војску која би сваког одвратила од напада на нашу земљу.

Одговарајући на питања новинара, министар Вучић је нагласио да МиГ 29 већ имају и неке земље, чланице НАТО, па није никакво изненађење ни тајна што га жели и Србија.

- Свакако, то ће бити кредитни аранжман чије прецизније одредбе ће бити ускоро познате, рекао је министар Вучић, прецизирајући да Србија жели да се снабде и довољном количином резервних делова за те авионе, што би омогућило њихово редовно одржавање и оперативну употребу.

Истичући да ће у наредном периоду више фабрика наменске индустрије добити озбиљну финансијску ињекцију, а неке и нове машине које ће омогућити технолошко унапређење производње, министар Вучић је реако да ће то допринети продаји целокупне муниције коју производимо.

- Сва улагања у војску имају економски карактер, а не само одбрамбени, мада је он најзначајнији. Не размишљамо о ратовима, наравно не пренебрегавамо заштиту наше земље, али инсистирамо на економском значају улагања у војску, на томе да се тиме јача наша целокупна привреда, закључио је министар одбране Александар Вучић.

Повезане вести