ТАКТИЧКА ВЕЖБА ВАЗДУХОПЛОВСТВА и ПВО ВОЈСКЕ СРБИЈЕ И ОС РУМУНИЈЕ

Уторак, 21.10.2008 | Обука

Припадници Ваздухопловства и ПВО Оружаних снага Републике Србије и Републике Румуније извели су данас на војном аеродрому Батајница трочасовну заједничку тактичку вежбу "Пресретач 2008" у којој су приказали координирана дејства у контроли ваздушног саобраћаја, у случају кршења правила ваздушног саобраћаја, претњи од терористичких дејстава.

Припадници Ваздухопловства и ПВО Оружаних снага Републике Србије и Републике Румуније извели су данас на војном аеродрому Батајница трочасовну заједничку тактичку вежбу "Пресретач 2008", у којој су приказали координирана дејства у контроли ваздушног саобраћаја, у случају кршења правила ваздушног саобраћаја, претњи од терористичких дејстава у ваздушном простору и из њега, отмица и "одметања" појединачних ваздухоплова.

На вежби, којој су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош, командант В и ПВО ВС генерал-мајор Драган Катанић и командант Ваздухопловства ОС Румуније генерал-потпуковник Константин Кроитору, учествовала су два ваздухоплова Румунског ваздухопловства (два Миг-21 лансер) и пет летелица ваздухопловства и ПВО Војске Србије (два Миг-29, два Миг-21 БИС и један АН-26), припадници оперативних центара контроле ваздушног простора из две државе, јединица за противтерористичка дејства и јединица војне полиције ВС.

Главни циљеви вежбе били су комбиновано увежбавање тактичких јединица и оперативних центара две земље у обављању задатака контроле и заштите ваздушног простора у случају појаве "одметнутог" ваздухоплова и увежбавање стандардних оперативних процедура. Две стране су, такође, проиграле и размену информација о планираним и текућим акцијама сопствених снага како би се спречиле потенцијалне или решиле настале претње у ваздушном простору које угрожавају интегритет територије једне од земаља учесница. За потребе вежбе две армије размениле су официре за везу, а успостављена је непрекидна телефонска веза између њихових оперативних центара, као и видео линк са преносом података у реалном времену.

– Билатерална војна вежба има велики значај јер је то једна од вежби са оружаним снагама земље са којом имамо изванредну сарадњу. Вежба је показала да је за њену реализацију потребан висок ниво поверења који ми између две армије имамо. Изузетно сам задовољан како је вежба реализована, поготову што је сценарио вежбе био врло захтеван – изјавио је генерал Понош по завршетку вежбе.

– Заједничка вежба В и ПВО ВС са припадницима Ваздухопловства ОС Румуније показала је изузетну сарадњу у контроли ваздушног простора. Пратили смо лет "одметнутог" авиона на граници Србије и Румуније и реаговали по спуштању авиона на наш аеродром. Противтерористичке и јединице војне полиције показале су изузетну увежбаност за реаговање у ванреднимн ситуацијама – рекао је генерал Катанић.

Генерал Кроитору је нагласио да опасна ситуација каква је приказана на вежби може да се догоди сваког тренутка. Према његовим речима, заједничком вежбом демонстрирана је одлична сарадња јединица и састава оружаних снага две земље које су доказале да су спремне да реагују уколико се у будућности такав проблем заиста појави.

– У блиској будућности ће бити изведено више сличних вежби јер се тиме развија повезаност Румуније и њених оружаних снага са нашим суседима. Претње терориста су реалност, могу се десити свима и морамо их заједнички решавати – закључио је генерал Кроитору.

Повезане вести