Комеморација настрадалим пилотима Ратног ваздухопловства и ПВО

Недеља, 9.4.2017 | Актуелности

У Дому ваздухопловства у Земуну данас је одржан комеморативни скуп настрадалим пилотима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране потпуковнику Ненаду Ћулибрку и капетану Дејану Пандуровићу.

У Дому ваздухопловства у Земуну данас је одржан комеморативни скуп настрадалим пилотима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране потпуковнику Ненаду Ћулибрку из Команде РВ и ПВО и капетану Дејану Пандуровићу из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде, који су изгубили животе приликом пада школско-борбеног авиона „Супер галеб Г-4“ у рејону села Слатина, надомак Шапца током извођења редовне летачке обуке.

Комеморацији су присуствовали чланови породица страдалих пилота, министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин, припадници РВиПВО, колеге, пријатељи који су својим присуством хтели да изразе најдубље поштовање настрадалима. 

Обраћајајући се скупу, командант РВи ПВО генерал-мајор Ранко Живак истакао је да је изненадна и трагична несрећа из њихових редова отргла пилоте потпуковника Ћулибрка и капетана Пандуровића. 

— У овом тренутку није лако наћи праве речи утехе које би могле ублажити тугу и бол њихових најмилијих. Ненад и Дејан су као људи, пилоти и официри стасавали у веома тешким временима и имали су ту привилегију да буду изабрани да уђу у узак круг људи којима се пружила шанса да остваре сан и жељу многих - да лете. Прошли су дуг и тежак пут оспособљавања и усавршавања и положили многе испите, како школске и професионалне, тако и оне животне. Захваљујући својим људским квалитетима, врлинама, и способностима, поштеном и преданом раду, а све уз несебичну подршку својих најближих, израсли у врсне стручњаке, официре и пилоте које би свако пожелео да има поред себе –нагласио је генерал Живак.

Породицама Ћулибрк и Пандуровић, командант РВиПВО је поручио да могу бити поносни на свог Ненада и Дејана и да чињеница да су били добри и племенити људи буде утеха која ће дати снагу да преброде ове тешке тренутке.

— Као официре Војске Србије, Ненада и Дејана су красиле верност својој држави, народу, Војсци Србије и својој јединици, посвећеност својој професији, храброст и дициплинованост у извршавању задатака, солидарност и пожртвованост да се помогне сваком у колективу, поштовање личности, части и угледа својих сарадника – истакао је генерал Живак додајући да су своја искуства и знања, као наставници летења у ексдрили, пренели бројним млађим генерацијама пилота.

Бираним речима, од колега су се опростили пуковник Драган Лазаревић из Команде РВиПВО и потпуковник Зоран Еркић командант 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде, истичући да је ова трагедија ненадокнадив губитак за наше ратно ваздухопловство и Војску Србије, као и то да су Ненад и Дејан прерано одлетели у строј вечне „небеске ескадриле“ ваздухопловаца, овенчани славом и чашћу професије.

Сахрана потпуковника Ненада Ћулибрка биће одржана сутра у Шапцу у 13 часова, а истог дана на вечни починак биће испраћен и капетан Дејан Пандуровић са београдског Новог гробља у 13:30 часова.  

Повезане вести