Уручена одликовања поводом Дана државности и Дана Војске Србије

Четвртак, 20.4.2017 | Актуелности

Државна одличја, додељена припадницима Министарства одбране и Војске Србије поводом Дана државности и Дана Војске Србије, данас је у Дому Гарде уручио изасланик председника Републике Милорад Симић.

Државна одличја, додељена припадницима Министарства одбране и Војске Србије поводом Дана државности и Дана Војске Србије, данас је у Дому Гарде на Топчидеру, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића и државног секретара Ненада Нерића, уручио изасланик председника Републике Србије Милорад Симић.

Указима председника, поводом прославе Сретења, одликовано је 57 припадника Министарства одбране и Војске Србије, док је поводом Дана Војске медаљама награђено њих 52 који су се посебно истакли у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности.
 
Орденом белог орла с мачевима трећег степена одликован је недавно пензионисани генерал-потпуковник Јовица Драганић, а  Орденом заслуга за одбрану и безбедност 1. степена генерал-потпуковник Ђокица Петровић, генерал-мајор Душан Стојановић и бригадни генерал Илија Тодоров.
 
Честитајући одликованима на високим признањима, изасланик председника Републике Милорад Симић, упутио је свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије честитку поводом 23. априла, Дана Војске Србије.
 
- На тај дан сећамо се Таковског устанка 1815. године, који на одређен начин представља темељ за стварање модерне српске државе као и српске војске, која је настајала из устаничких чета, такорећи из народа који се латио оружја, да би се ослободио вишевековног ропства - рекао је Симић и додао да управо ту леже корени дубоке повезаности народа и војске.

Изасланик председника Републике истакао је да Војска Србије негује ову везу и да, и у условима професионализације, остаје привржена грађанима и помаже им кад год је то потребно.
 
- Војска Србије данас представља стабилан и уређен систем и способна је да изврши све мисије и задатке. Због израженог патриотизма и пожртвованог рада својих припадника, спремна је да ефикасно реагује на све изазове и претње по безбедност наше земље - рекао је Симић и потврдио да је активностима у претходном периоду Војска дала немерљив допринос мирном сну свих грађана Србије, чиме је још једном доказала да отаџбина на њу увек може да рачуна.
 
Обраћајући се одликованми припадницима, Милорад Симић је рекао да су признања резултат њиховог вишегодишњег марљивог рада, посвећености послу, јединици, Војсци и отаџбини.
 
-  Уверен сам да ће висока одликовања председника Републике и врховног команданта Војске Србије за све вас бити подстрек за још бољи рад а осталим припадницима пример који треба да следе, рекао је изасланик председника Републике коме је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, ради бриге државе према Војсци, подршке и добре сарадње, на поклон уручио војни двоглед с посветом.

Поводом Дана државности Републике Србије, Орденом заслуга за одбрану и безбедност 1. степена одликовано је троје припадника, њих 20 златном и сребрном медаљом за заслуге, док је 33 припадника Министарства одбране и Војске Србије награђено златном и сребрном медаљом за ревносну службу.
 
Поводом Дана Војске – 23. априла, 19 припадника одликовано је златном и сребрном медаљом за заслуге док је 33 награђено златном и сребрном медаљом за ревносну службу.
 
Посебно признање, Војну спомен медаљу за изузетан допринос систему одбране Републике Србије државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић уручио је продуценту серије Војна академија Небојши Гарићу

Повезане вести