Хумани подвиг припадника 22. пешадијског батаљона

Среда, 18.9.2019 | Актуелности
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић примили су данас припаднике 22. пешадијског батаљона Друге бригаде Копнене војске, који су недавно указивањем прве помоћи спасили живот жени коју је ударило путничко возило у селу Гугаљ, на путу између Пожеге и Чачка. У спасавању су учествовали мајор Иван Тодосијевић, потпоручник Јанко Нинковић и старији водник прве класе Душан Обрадовић.

Тројица припадника Војске Србије били су очевици саобраћајне незгоде до које је дошло када је возач путничког аутомобила, у тренутку док је покушавао да претекне колону возила испред себе, како би избегао камион из супротног смера, нагло скренуо у своју траку, из које је услед велике брзине изашао с коловоза и ударио пешака на проширењу пута.

– Пешак је био одбачен неких петнаестак метара од аутомобила. Возилом смо пришли до места несреће, где смо видели старију жену како лежи у каналу, поред саме ограде. Зауставио сам ауто, изашли смо и схватили да је тешко повређена – објашњава мајор Тодосијевић и додаје да је жена била у бесвесном стању, повређене главе и да је крварила из носа.

Према његовим речима, све до доласка Хитне помоћи, он и колеге нису се одвајали од повређене жене и предузели су све како би јој спасили живот.

– Проверио сам пулс, видео да има откуцаје срца и установио да дише. Поставио сам јој подлогу испод главе, како не би дошло до гушења, окренуо је на бок и отворио јој уста, да би могла да дише. Неко од људи који су се, такође, зауставили, за то време позвао је службу Хитне помоћи, која је у року од десетак минута дошла из Лучана и повређену госпођу превезла у болницу у Чачку – рекао је мајор Тодосијевић.

Тројица припадника 22. пешадијског батаљона помогла су екипи хитне помоћи да пацијента стави на носила и стави у санитетско возило, које је под ротацијом отишло за Чачак. Упознали су лекаре о стању повређене жене и објаснили да постоји велика могућност унутрашњих повреда.

– Бавимо се таквим послом где морамо да знамо шта се ради у случају самооповређивања и у случају неопходности указивања помоћи неком другом, док неко од стручних органа не дође – објашањава мајор Тодосијевић и додаје да то што је са колегама помогао унесрећеној жени само осликава спремност припадника Војске Србије да у тренутку када се ради о животу и смрти донесу исправну одлуку и приступе спасавању нечијег живота.

Потпоручник Јанко Нинковић сматра да би сваки припадник Војске Србије поступио на сличан начин и поручује да грађани Србије треба да знају да на своју војску могу да рачунају не само у радно време, већ да их припадници војске чувају увек, без обзира да ли носе униформу или не. Он истиче да је попут других колега задовољан стандардом у војсци и каже да свој живот види у Србији, где ће кроз свој позив бити на служби свим грађанима.

Старији водник прве класе Душан Обрадовић иситиче да је поносан што је са својим колегама успео да репрезентује војску у најбољем светлу и каже да народ може да верује војнику, јер је војник увек спреман да помогне свом народу.

Командант 22. пешадијског батаљона мајор Иван Ћатић каже да је поносан што у саставу свог батаљона има припаднике способне да брзо и правилно одреагују у реалним ситуацијама и несебично и пожртвовано укажу помоћ. За сву тројицу каже да су примерне старешине у јединици, који своје свакодневне задатке и обавезе извршавају квалитетно и да је спасавање у којем су учествовали својеврсна потврда њихових способности.

Министар Вулин је изразио задовољство што Војска Србије у свом саставу има добре, храбре и одлучне људе који ће увек помоћи свакоме коме је помоћ потребна.

– Кад год видите униформу и војника, без обзира да ли је на дужности или није, он је ту да вам помогне и можете бити сигурни да је ту и помоћ и закон и ред. Србија је поносна на своју војску, баш као што је војска поносна на ове храбре људе, који нису размишљали коме и зашто помажу, већ су само видели људско биће у невољи, коме је помоћ потребна. Сви ми, остали, треба добро да се замислимо и запитамо да ли бисмо поступили на исти начин и зашто сваки пут када се деси овако нешто десетине возача прођу, нико не помогне док се не нађе неко довољно храбар и присебан као што су то наши припадници.

Војска Србије је ту да помогне свом народу, поручује министар Вулин и додаје да свако од нас треба да буде спреман и обучен да усвоји оне вештине које смо некада имали и којима смо помагали другима, а које су данас неправедно и потпуно безразложно заборављене и запуштене.

– Војска Србије је ту да помогне. Војске Србије је увек ту на понос свим грађанима Србије и Србија може да буде мирна и сигурна докле год има овакве људе и овакву војску – поручује министар Вулин, који је за храбар и хумани подвиг тројицу припадника 22. пешадијског батаљона наградио седмодневним боравком с једним чланом породице у хотелу „Оморика“ на Тари.

Повезане вести