Летачка обука на авионима „орао“

Четвртак, 18.8.2022 | Обука
На војном аеродрому „Морава“ у Лађевцима и у ширем рејону Краљева, поред редовних тренажних летова, реализује се преобука пилота Војске Србије за борбену употребу авиона „орао“.

Вишемесечну преобуку за овај тип ваздухоплова пролазе најмлађи официри 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле 98. ваздухопловне бригаде, који су, још током школовања на Војној академији, успешно савладали летење на авионима „ласта“ и „супергалеб“ Г-4. 

У складу са програмом оспособљавања, млади пилоти су до сада успешно завршили техничку радионицу, обуку на симулатору лета и прву фазу летачке преобуке која је обухватала основно и акробатско летење, испитне и самосталне летове. У завршној фази преобуке, они увежбавају тактике, технике и процедуре у припреми и реализацији групног лета, а потом их очекује и борбена обука како би у потпуности били оспособљени за извршавање наменских задатака у свим ситуацијама.

Успешном реализацијом овог оспособљавања 241. ловачко-бомбардерска авијацијска ескадрила ће добити још једну генерацију обучених пилота за извршавање летачких задатака ловцем-бомбардером „орао“, и тиме унапредити укупне способности јединице за пружање ваздухопловнe ватрене подршке јединицама Копнене војске у току извођења операција.

Повезане вести