Војска и данас деблокира путеве и евакуише грађане завејане у снегу

Субота, 1.2.2014 | Цивилно-војна сарадња

Припадници Војске Србије од раног јутра деблокирају путеве завејане снегом због снажног ветра и евакуишу угрожене грађане на више места у Војводини. Влада Србије је одлучила да се у евакуацији путника са завејаних путева у Војводини ангажују све неопходне снаге Војске, МУП-а, Жандармерије, Министарства саобраћаја и здравствене службе.

Припадници Војске Србије од раног јутра деблокирају путеве завејане снегом због снажног ветра и евакуишу угрожене грађане на више места у Војводини.

Влада Србије је одлучила да се у евакуацији путника са завејаних путева у Војводини ангажују све неопходне снаге Војске, МУП-а, Жандармерије, Министарства саобраћаја и здравствене службе.

Први потпредседник Владе Александар Вучић, министар одбране Небојша Родић и министар саобраћаја Александар Антић били су током дана на лицу места, у Фекетићу код Суботице. Тамо је на ауто-путу у снежним сметовима сатима била заробљена колона од 200 возила, са око 1.000 путника. Војни хеликоптери евакуисали су најпре децу.

С припадницима Војске Србије који евакуишу грађане из снегом завејаних колона на ауто-путу код Фекетића, до касних вечерњих сати био је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Како наводи бригадни генерал Предраг Бандић, командант 204. ваздухопловне бригаде, до сада су за евакуацију грађана активирана два транспортна хеликоптера и две „газеле“, а до краја дана Војска је ангажовала још један транспортни хеликоптер и две „газеле“.

Према речима поручника др Владимира Зеца, командира Одељења за здравствену заштиту 204. ваздухопловне бригаде, данас је из сметова на ауто-путу код Бачке Тополе евакуисано 75 особа, на градски стадион у том граду, где су их дочекала возила хитне помоћи. Медицинско особље је констатовало углавном лакше промрзлине код већине повређених, осим једне осамнаестогодишње девојке, која је била у стању хипотермије средњег степена. После указане медицинске помоћи, како навод поручник Зец, она је пребачена на батајнички војни аеродром, а затим у Стару Пазову, где је хоспитлизована.

Још око 100 путника евакуисано је из снежних сметова. Пет особа, које су претходну ноћ провеле у завејаном возилу у околини села Самош, припадници 204. бригаде превезли су до села „газелом“.

Припадници Петог батаљона војне полиције пружали су подршку Жандармерији у затварању прилазних саобраћајница на делу ауто-пута Суботица – Нови Сад.

На петљи код Бачке Тополе, на ауто-путу Суботица – Нови Сад, припадници Прве бригаде су уз помоћ тенка за извлачење и инжињеријске машине извукли аутобус који је блокирао пут. Тенк за извлачење и инжињеријска машина и даље су ангажовани за чишћење пута и извлачење возила.

Припадници 333. инжињеријског батаљона одржавају проходност пута Панчево–Качарево с једном инжињеријском машином, док су додатне две машине ангажоване на правцу Панчево –  Банатско Ново Село, где је такође била завејана колона возила.

Генерал Бандић наводи да је у рано поподне успешно завршен и задатак у околини Ковачице.

– С два полетања превежено је пет лица, која су збринута у околном насељу. Данас смо уз медицинску помоћ понели и храну, како бисмо и тако помогли завејанима. У сталној смо комуникацији с Министарством унутрашњих послова и осталим институцијама, које координирају све активности – истиче генерал Бандић.

Око 17 часова, хеликоптер „газела“ довезао је са завејаног подручја на војни аеродром „Батајница“, четворогодишње дете, које је дијабетичар, у пратњи мајке. Оно је у стабилном стању, потом, превезено у Институт за мајку и дете.

Број грађана које су данас припадници Војске Србије евакуисали из угрожених подручја износи 156. Највећи број њих има промрзлине првог и другог степена. Једна девојчица имала је асматичан напад, који је саниран у току вожње војним хеликоптером.

Припадници Прве бригаде извукли су из снега неколико десетина путничких возила и аутобуса. Завејаним путницима делили су топао чај, конзервирану храну, вреће за спавање, ћебад, а возачима који су остали без горива – бензин и дизел-гориво.

У акцију рашчићшавања снега укључени су и припадници Централне логистичке базе и Речне флотиле. На терену су и даље остале екипе Сектора за ванредне ситуације МУП-а и припадници Војске Србије.

Повезане вести