Нове смене у мировним операцијама у Сомалији и на Кипру

Четвртак, 31.5.2018 | Мултинационалне операције

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас са припадницима наше војске који у јуну одлазе на дужности у мировним операцијама на Кипру и у Сомалији.

У састав Мировних снага Уједињених нација на Кипру (UNFICYP), на дужност обавештајног официра за везу у команди мисије у Никозији, на годину дана одлази капетан Душко Адамовић из Речне флотиле.

Учешће у овој мисији Војска Србије је започела 21. октобра 2010. године, када су на Кипар упућени штабни официр и одељење од шест лица. На Кипру су тренутно ангажовани наши штабни официри, војни посматрачи, чланови патроле и припадници пешадијског вода, укупно 45 припадника. До сада је у мисији УН на Кипру ангажовано 635 припадника Војске Србије.

На штабне дужности у Оперативној команди Војне операције поморских снага Европске уније у Сомалији — Аталанта одлазе потпуковник Предраг Марковић из Управе за обуку и доктрину (Ј-7), капетан Данило Нушић из Команде за обуку и заставник прве класе Ђорђе Милорадовић из Управе за оперативно-планске послове. Они ће у Оперативној команди у Нортвуду код Лондона бити ангажовани до јуна следеће године.

Војска Србије је у овој операцији ангажована од 22. октобра 2011. године, када су два наша официра упућена на брод француске морнарице. Тренутно се у Аталантиналази шест припадника ВС — четири официра и један подофицир у Оперативној команди у Нортвуду и штабни официр у команди снага на италијанском броду Карло Марготини у Индијском океану. До сада је у операцији Аталанта ангажовано 95 припадника Војске Србије.

Пријему мировњака Војске Србије у Генералштабу ВС присуствовали су вршилац дужности заменика команданта Здружене оперативне команде пуковник Жељко Трамошљика и заменик начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић.

Повезане вести