Дан сећања на почетак Другог светског рата у Југославији

Четвртак, 6.4.2017 | Култура и традиција

Комеморативним свечаностима и полагањем венаца данас је обележено 76 година од бомбардовања Београда 6. априла 1941. године и напада нацистичке Немачке на Краљевину Југославију у Другом светском рату.

Уз државне и војне почасти, у име Владе Републике Србије крај Споменика пилотима браниоцима Београда априла 1941. венац је положио државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, у пратњи команданта Команде за обуку генерал-потпуковника Ђокице Петровића и заменика команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Славољуба Јанићијевића.

Венце су положили и делегација РВ и ПВО Војске Србије, коју је предводио генерал-мајор Ранко Живак, представници града Београда, као и удружења опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. 
 
На подручју Краљевине Југославије Други светски рат отпочео је бомбардовањем Београда 6. априла 1941. године. Масовно бомбардовање градова довело је до великог броја жртава и значајних материјалних разарања, попут уништења здања многих образовних, здравствених и установа културе.

Повезане вести