Успешна провера снага за трагање и спасавање

Петак, 29.9.2017 | Обука

Министарство одбране, Министарство здравља и Директорат цивилног ваздухопловства данас су успешно извели вежбу трагања и спасавања SAREX 39-17.

Министарство одбране, Министарство здравља и Директорат цивилног ваздухопловства данас су успешно извели вежбу трагања и спасавања SAREX 39-17, која је имала за циљ да тестира садејство цивилних и војних снага на дежурству у мисији реаговања на удес цивилног ваздухоплова на територији Србије. 

У вежби су учествовали Спасилачко-координациони центар Директората на аеродрому „Никола Тесла“, 98. ваздухопловна бригада са својим хеликоптерским јединицама 714. ескадрилом из Краљева и 119. ескадрилом из Ниша, као и Клинички центар града Ниша. 

Према сценарију вежбе ваздухоплов који је доживео удес у реону Сјенице емитовао је сигнал за случај опасности који је Спасилачко-координациони центар Директората пренео Оперативном центру РВ и ПВО, по чијем наређењу су активиране дежурне снаге за трагање и спасавање РВ и ПВО на аеродромима у Нишу и Краљеву.

Посада хеликоптера газела са краљевачког аеродрома имала је задатак да лоцира предајник летелице, чије је тачне координате пренела радио-везом хеликоптеру Ми-8, који је уз помоћ екипе Клиничког центра из Ниша лоцирао и хитно превезао повређене назад на аеродром у Нишу. Санитет службе за ургентну медицину је затим извршио прихват повређених и превезао их у Клинички центар чиме је вежба званично и окончана. 

Вежба је у потпуности успела, а остварена времена, поступци и практично извођење свих сценарија подробно ће бити анализирани како из угла руководиоца вежбе тако и учесника.

Циљ Директората цивилног ваздухопловства је да кроз вежбе као што је ова провери али пре свега едукује и унапреди све цивилне и војне декларисане за трагање и спасавање у цивилном ваздухопловству ради што ефикасније сарадње и учинка.

Повезане вести