Proizvodnja u Vazduhoplovnom zavodu „Moma Stanojlović“

Proizvodni resurs Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ posebno je usmeren na proizvodnju rezervnih delova i sklopova neophodnih u procesu remonta sredstava za koje je Zavod osposobljen.

gumene-zaptivke-vz-moma-stanojlovic.jpg
Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ postigao je visoke rezultate u oblasti proizvodnje gumenih delova. Do sada je osvojeno više od 40.000 delova od gume ili kombinacije guma-metal (razne vrste O-ring i pločastih zaptivki, semeringa, amortizera, gumenih cevi i ostalih delova koji se izrađuju od gume brizganjem i presovanjem na bazi silikonskog, fluorkarbonskog, polihloroprenskog, butadienitrilnog prirodnog i drugih vrsta kaučuka).

Zavod je pokazao izvanredne rezultate u primeni kompozitnih materijala u procesu proizvodnje. Poslednji takav proizvod, koji je realizovan po projektu Vojnotehničkog insituta, je mini bespilotna letilica „vrabac“.

Prateći savremene tokove u razvoju vazduhoplovne industrije i sve većoj primeni kompozita, osvojena je tehnologija za proizvodnju kompozitne lopatice nosećeg rotora za helikopter Mi-8.

U skladu s tim, Zavod pruža usluge u izradi kompozitnih delova prema dostavljenom crtežu, postupkom livenja, laminiranja, brizganja, centrifugiranja, namakanjem i presovanjem.

U okviru proizvodne linije Zavoda izdvajamo izradu termoizolacionih omotača od vatrootpornog prokrona sa ispunom od izolacione vune, kao i obloge izduvnih grana motora za tenkove T72/M84.

Proizvodni kapaciteti i tehnološke mogućnosti omogućavaju izradu termoizolacionih omotača za motore „viper“ (22-6, 531, 632-41 i 633-41) sa temperaturom izduvnih gasova od 750 K, odnosno za motore sa otvorenom komorom dopunskog sagorevanja sa temperaturom do 1650 K.