Gardijska uniforma

Pripadnici Garde Vojske Srbije imaju posebnu i prepoznatljivu svečanu uniformu od plavog štofa, koja se u pojedinostima razlikuje za starešine i vojnike.

gardijska-uniforma-foto-goran-stankovic-mc-odbrana.jpg
Uniforma Kraljeve Garde je između dva rata nekoliko puta menjala izgled. Umesto dotadašnje „atile“, od 1924. godine kao svečana uniforma uvedena je „milanka“ tamnoplave boje, a 1933. godine je Uredbom o odeći Kraljeve Garde artiljeriji propisana „milanka“ braon boje, a svim ostalim rodovima bluza koja je bila sivozelene boje. Kalpak je bio od crnog astragana sa kraljevim monogramom i crvenom čohom na temenu.

Svečana uniforma Kraljeve Garde Vojske Kraljevine Jugoslavije u kojoj je davana dvorska straža sastojala se od kalpaka, bluze, dolame, čakšira, pantalona, čizama, cipela, ešarpe, belih rukavica i sablje.

Gardijska brigada dobila je svoje prve posleratne uniforme u oktobru 1946. godine, od vunenog štofa, sivomaslinaste boje koja se zakopčavala do ispod brade. Šapke su imale crvenu traku, a epolete preko sredine širit od crvene čohe. Čizme su bile sa širokim sarama, gležnjaci od belog platna, a opasač je bio kožni sa metalnom pređicom.

Od 1953. godine gornji deo oficirske uniforme se otvara, tj. dodata je kravata u boji uniforme. Već naredne, 1954. godine, uvodi se posebna (i prepoznatljiva) svečana uniforma od plavog štofa (svetloplava bluza, šinjel i šapka, tamnoplave čakšire i pantalone sa širokim crvenim lampasom, crveni, srebrni i zlatni akselbenderi), koja se u pojedinostima razlikovala za starešine i vojnike. Za starešine, ešarpa je vezena žutom srmom, sa pređicom na kojoj je utisnut državni grb, dok je vojnički komplet sadržavao kožni opasač sa pređicom i zvezdom petokrakom.

Prva počast (i počasna straža) u novoj plavoj uniformi priređena je etiopskom suverenu Hajleu Selasiju, 20. jula 1954. godine.