Egzercir Garde

Egzercir Garde

27.04.2015 Prvi zvanični prikaz uvežbanosti strojevih radnji – egzercira realizovan je na Đurđevdan 1924. godine na hipodromu „Careva ćuprija“ u Beogradu, na svečanosti povodom obeležavanja Dana osnivanja Garde i pukovske slave. Tim povodom pa sve do početka Drugog svetskog rata egzercir se tradicionalno izvodio svake godine.
Počasna straža

Počasna straža

28.04.2015 Gardijske jedinice osnivane su od najranijih vremena da bi obezbeđivale vladara. Tokom vekova, lična telesna straža vladaoca uvek predstavlja najodaniji deo vojske i poslednju zaštitu suverena. Njihovi pripadnici uvek se vrlo pažljivo biraju, jer se od njih očekuje da budu kadri da izvršavaju najodgovornije zadatke i da se suočavaju sa najvećim opasnostima.
Gardijska uniforma

Gardijska uniforma

28.04.2015 Pripadnici Garde Vojske Srbije imaju posebnu i prepoznatljivu svečanu uniformu od plavog štofa, koja se u pojedinostima razlikuje za starešine i vojnike.
Reprezentativni orkestar Garde

Reprezentativni orkestar Garde

28.04.2015 Jedna od specifičnosti Garde je da u svom sastavu od formiranja ima vojni orkestar, koji je pored izvršavanja zadataka vojnog i državnog protokola aktivno učestvovao u razvoju kulture našeg naroda.
Dom garde

Dom garde

28.04.2015 Zalaganjem tadašnjeg komandanta Kraljeve Garde i kasnije predsednika vlade, divizijskog generala Petra Živkovića, nasuprot jedne od fontana u Gardijskom parku, podignute su dve reprezentativne zgrade – Gardijski dom i Štab komande Kraljeve Garde, u akademskom stilu sa pilastrima, kapitelima i timpanonima nad bočnim fasadama.
Počasna artiljerijska paljba

Počasna artiljerijska paljba

28.04.2015 Počasna artiljerijska paljba je vojna počast koja se izvršava prilikom zvaničnih poseta šefova stranih država Srbiji, pri održavanju vojnih parada, proslava državnih i vojnih praznika i obeležavanja značajnih datuma ili događaja u Republici Srbiji.