Reprezentativni orkestar Garde

Jedna od specifičnosti Garde je da u svom sastavu od formiranja ima vojni orkestar, koji je pored izvršavanja zadataka vojnog i državnog protokola aktivno učestvovao u razvoju kulture našeg naroda.

reprezentativni-orkestar-garde.jpg
S proleća 1831. godine u sastav Knjaževe garde ulazi i orkestar Knjažesko-serbska banda. Na čelu orkestra nalazio sekapelnik Josif Šlezinger, koga je u Kragujevac sa muzičarima i instrumentima knezu Milošu poslao njegov brat Jevrem, starešina šabačke nahije.

Obučeni u kitnjaste uniforme, muzičari orkestra nastupali su uz predstave u Knjažesko-serbskom teatru Joakima Vujića.U tom periodu Novine Srbske objavljivale su tekstove u kojima su Knjažesko-serbsku bandu upoređivale sa „najiskusnijim evropejskim bandama“.

Početkom dvadesetog veka, Stanislav Binički osnovao je orkestar „Kraljeve Garde“. Bio je to jedini profesionalni sastav tog vremena u Srbiji, iz koga izrastaju gotovo svi današnji profesionalni ansambli.

Tokom skoro dva veka postojanja, orkestar Garde učestvovao je u svim važnijim događajima moderne srpske države i stekao je svetsku slavu. Za svoje zasluge dobio je mnoge nagrade i priznanja o kojima svedoče gostovanja u Parizu, Lionu, Nici, Tulonu, Bordou i Montobranu, na poziv francuske vlade, kao i nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine, za čije je potrebe snimio himne svih zemalja-učesnica.

Danas, Reprezentativni orkestar Garde sa ponosom nastavlja tradiciju i angažuje se na realizaciji zadataka davanja vojnih počasti, kao i samostalnih nastupa kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu.