Učešće na Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja

Četvrtak, 18.5.2023 | Međunarodna saradnja
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović učestvovao je na 16. Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja održanoj danas u glavnom gradu Bugarske, Sofiji.

Tema ovogodišnje konferencije bila je ,,Vojna povezanost u regionu i vojna mobilnost kao poseban doprinos partnerstvu na Balkanu — pronalaženje inovativnih puteva za integraciju i saradnju”, a načelnici generalštabova balkanskih zemalja su bili u prilici da razmene iskustva i stavove i o drugim temama od značaja za dalji razvoj regionalne saradnje u oblasti odbrane.

General Mojsilović je tokom svog izlaganja potvrdio posvećenost Vojske Srbije daljem razvoju ove regionalne inicijative, pre svega kroz unapređenje vojno-vojne saradnje i jačanje poverenja između oružanih snaga zemalja članica, što je od posebnog značaja u uslovima aktuelne bezbednosne situacije na globalnom nivou.

Tokom boravka u Sofiji, načelnik Generalštaba Vojske Srbije je imao odvojene bilateralne susrete sa načelnikom Generalštaba Bugarske armije admiralom Emilom Eftimovim i predsedavajućim Vojnom komitetu Evropske unije generalom Robertom Brigerom, sa kojima je razgovarao o dometima vojno-vojne saradnje i mogućnostima za njeno dalje unapređenje.

Forum načelnika generalštabova balkanskih zemalja okuplja načelnike generalštabova oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Srbije, Rumunije, Severne Makedonije, Turske i Crne Gore, sa ciljem jačanja vojno-vojne saradnje balkanskih država i modela odgovora na savremene bezbednosne izazove, rizike i pretnje. Na ovogodišnjoj Konferenciji u svojstvu gostiju su učestvovali i visoki predstavnici Evropske unije i NATO-a, te načelnici generalštabova oružanih snaga Hrvatske i Slovenije.

Povezane vesti