Pripreme raketaša za bojevo gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru

Utorak, 25.4.2023 | Obuka
U jedinicama 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva u toku su završne pripreme za realizaciju bojevog gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu „Šabla“ u Republici Bugarskoj.

Reč je o drugoj fazi priprema borbenih posluga raketnih sistema „neva“ i „kub“ za zajedničko gađanje sa pripadnicima Oružanih snaga Bugarske, koje ih očekuje u junu ove godine.

Borbene posluge su prethodno, u procesu redovne obuke, prošle trenažna i kontrolno-trenažna gađanja simuliranih ciljeva, kako bi se na najbolji način pripremile za lansiranje raketa u realnim okolnostima. U ovoj fazi težišno uvežbavaju procedure za neposrednu pripremu borbene tehnike, otkrivanje, zahvat i gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru.

U pripreme za realizaciju ovog složenog zadatka aktivno su uključeni i vojnici i starešine raketno-tehničkih baterija koji će biti zaduženi za kontrolu, ispitivanje, proveru i naoružavanje raketa.

Pripadnici Vojske Srbije su po ciljevima u vazduhu sa crnomorskog poligona „Šabla“ prvi put dejstvovali 2010. Ove godine će na zajedničkom gađanju sa pripadnicima Oružanih snaga Bugarske, osim raketaša 250. raketne brigade, učestvovati i vazduhoplovni sastav 204. vazduhoplovne brigade sa avionima MiG-29.

Povezane vesti