Redovna zamena kontingenta Vojske Srbije u misiji EU u Somaliji

Utorak, 21.2.2023 | Multinacionalne operacije
U glavnom gradu Somalije Mogadišu ove nedelje je realizovana redovna zamena kontingenta Vojske Srbije angažovanog u misiji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga te zemlje.

Naš kontingent u ovoj vojnoj operaciji čine štabni oficir na dužnosti načelnika sanitetske službe u misiji i petočlani medicinski tim zadužen za sanitetsku podršku obuke i primarnu zdravstvenu zaštitu međunarodnih snaga stacioniranih na aerodromu u Mogadišu.

Lekari i medicinski tehničari Vojske Srbije koji su primili dužnost će narednih šest meseci, kao i njihovi prethodnici, zadatke izvršavati u složenom bezbednosnom okruženju. Prethodni tim je uspešno realizovao sve zadatke na preventivnoj medicinskoj zaštiti i lečenju povređenih i obolelih, i tako na najbolji način pokazao nivo obučenosti i profesionalizma koji krase naš vojni sanitet i pripadnike Vojske Srbije.

Vojska Srbije je učešće u vojnoj operaciji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije započela 2012. godine, a do sada je u ovoj afričkoj zemlji bilo angažovano više od 100 lekara i medicinskih tehničara na dužnostima u komandi misije i sanitetskom timu.

Povezane vesti