Obilazak Centra za obuku i usavršavanje podoficira

Utorak, 28.7.2020 | Iz jedinica
Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas u Centru za obuku i usavršavanje podoficira „Milunka Savić“ u Pančevu polaznike Liderskog kursa i Osnovnog kursa za podoficire i prisustvovao segmentima obuke koja ima za cilj unapređenje njihovih postojećih i sticanje novih opštevojnih i vojnostručnih znanja.

Nakon obilaska ministar Vulin je rekao da se svi pripadnici Vojske Srbije, bez obzira na dužnost i čin, uvek usavršavaju i osposobljavanju, kao i da je to njhova obaveza za vreme boravka u vojsci.
 
— Svako ko je pripadnik Vojske Srbije zna da će mu biti omogućeno usavršavanje, da napreduje, da svojom vrednosti obezbedi sebi bolji položaj i više mesto u Vojsci Srbije. Podoficiri su kičma vojske. Bez dobro obučenog podoficira nema ni dobrog vojnika niti oficir ima kome da prenese važne i odgovorne dužnosti koje podoficiri obavljaju.
 
Ministar Vulin poručuje da su polaznici Liderskog kursa oni pripadnici Vojske Srbije koji su se u svojim jedinicama istakli zato što su po nečemu izuzetni, vredni, zato što se od njih puno očekuje i zato što Vojska Srbije želi da ulaže u njih.
 
— Podoficiri ostaju u Vojsci Srbije do penzije. Podoficir je taj koji vojsku čini efikasnom, sposobnom da se nosi sa svim izazovima. Ovde dobijaju veoma dobro obrazovanje. Ovde uče mnogo i kada se vrate u svoje jedinice preuzimaju veoma odgovorne dužnosti i zadatke. Svako ko dođe u Vojsku Srbije treba da zna da će mu biti omogućeno da samo zahvaljujući svojoj vrednosti, upornosti i vrednoći može da napreduje, da u svakom smislu menja svoj položaj na bolje — naglasio je ministar Vulin.
   
Za osam nedelja, koliko Liderski kurs traje, polaznici se osposobljavaju da pravilno, sigurno i efikasno komanduju grupom, poslugom, posadom, timom u svim borbenim uslovima i da izvršavaju zadatke iz nadležnosti komandira odeljenja u miru i ratu. Taj kurs sastoji se iz različitih oblasti, u okviru kojih su predmeti poput liderstva, poznavanja opštevojnih propisa, strojeve obuke, vojne topografije, taktičke, vatrene i fizičke obuke.
 
Osnovni kurs za podoficire traje 26 sedmica i obuhvata zajednički i specijalistički modul, nakon čega sledi stažiranje na početnim podoficirskim dužnostima u okviru roda ili službe u jedinicama Vojske Srbije.

Povezane vesti