Noć muzeja u Domu Vojske, Vojnom muzeju i Muzeju vazduhoplovstva

Subota, 7.6.2014 | Civilno-vojna saradnja

Poklonici manifestacije „Noć muzeja“, obilazeći večeras srpsku prestonicu stazama kulture i istorije, uverili su se da su Medija centar „Odbrana“, Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva još jednom priredili program za istinsko uživanje i najprobirljivijih posetilaca.

Poklonici manifestacije „Noć muzeja“, obilazeći večeras srpsku prestonicu stazama kulture i istorije, uverili su se da su Medija centar „Odbrana“, Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva još jednom priredili program za istinsko uživanje i najprobirljivijih posetilaca.

Dobar provod u najboljem smislu te reči i istinska radost, impresije su kojima je najveći broj gostiju galerija i salona Doma Vojske, opisao svoje iskustvo posle obilaska programa koji se već tradicionalno s velikom pažnjom priređuju povodom renomiranog nacionalnog kulturnog događaja.

Domaćini su u Velikoj galeriji priredili jedinstvenu izložbu slika Ilije Bosiljeva iz fonda Muzeja naivne umetnosti „Ilijanum“ iz Šida, koju čine dela iz ciklusa „Biblija“, „Fantastika“, „Ilijada“, „Ptice“ i „Zveri“.

Jedan od posetilaca, renomirani srpski konceptualista Dragoljub Raša Todosijević ističe da je Bosiljeva izložba prvorazredni umetnički događaj za Beograd.

– Pun pogodak! Moj lični doživljaj je potpuno sentimentalan i, iako sam više puta gledao te slike, ponovo sam ushićen. Na stranu što sam lično znao Iliju, kao i njegovog sina. Ovo je najbolja izložba u „Noći muzeja“, a Bosilj je, iako je bio na neki način potcenjen, bio istinski naivac.

Posetioci Male galerije, raspoloženi za „Čitanje linije“, razgledali su selekciju grafičkih radova iz zbirke Doma Vojske, čiji deo su i grafike autora koji su obeležili jugoslovensku umetnost pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, među kojima su Branko Šotra, Đorđe Andrejević Kun, Dragoslav Stojanović Sip, Božidar Jakac, Ankica Oprešnih, Riko Debenjak, Safet Zec, Edo Murtić i drugi.

Raznolikosti ponude Medija centra „Odbrana“, ali i unošenju dobre energije kao i prostora za nove umetničke forme u „Noći muzeja“, doprinos je dala među publikom veoma dobro primljena izložba trodimenzionalnih karikatura poznatih ličnosti iz javnog života, kragujevačkog autora Milivoja Lije Obrenovića, koja je u najavi predstavljena kao most između dve vrste umetničkog izražavanja – slike i plastike. Svojevrsnim performansom, autor je pred publikom prikazao kako nastaje ova moderna forma.

Na radost mnogobrojnih posetilaca tokom muzejske noći svečani saloni Doma Vojske Srbije bili su otvoreni za razgledanje, a posebnu čar svojevrsnoj umetničkoj avanturi dali su gudači kamernog sastava Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Marko Milutinov, ekonomista iz Beograda, kaže da je posebno zadovoljan što u Salonu može da vidi remek dela srpskih slikara koji nisu deo uobičajene postavke.

– Zaista treba istaći da zbirka Doma Vojske predstavlja istinsko umetničko blago, a pozdravljam osećaj ljudi u ustanovi koji su brižljivim odabirom napravili pravi efekat kod publike, uz sjajni kamerni performans Ansambla „Binički“.

Petnaestak minuta hoda dalje, na Beogradskoj tvrđavi, Vojni muzej je u „Noći muzeja“ otvorio vrata za „neobična iščitavanja prošlosti – bez knjiga i slova“. U galeriji te kulturne institucije, sa fondom od preko 32 hiljade istorijskih predmeta, prikazana je atraktivna muzejska zbirka „Zapadnoevropsko oružje i oprema do 19. veka“ koja inače sadrži 116 pištolja, dok postavku čine 24 primerka koji se izdvajaju kvalitetom izrade. Već u najavi nagovešteno je da su izloženi primerci izrađeni u radionicama najboljih evropskih majstora i umetnika svog doba.

Vojni muzej je, osim ovog vrednog oružja, za „Noć muzeja“ posebno postavio i tri originalne grafike sa motivima nekih od najznačajnijih bitaka 18. i 19. veka kao i sedam reprodukovanih grafika, crteža i mapa koje ilustruju način proizvodnje i upotrebe pištolja.

Student Nikola Vićentijević iz Arilja kaže da oduvek voli oružje i poznaje mnogo modela revolvera, starih i novih.

- Postavka u Vojnom muzeju mi je posebno zanimljiva jer pruža uvid u razvoj oružarstva i uticaje u ovoj oblasti na našem podneblju u prošlosti. Oni svedoče i o civilizacijskom trenutku u kome smo bili u pojedinim istorijsim periodima, kaže Nikola koji je posebno srećan što će "Noć muzeja" i postavka priređena povodom te manifestacije biti povod da posetioci obiđu i stalnu postavku ustanove za koju misli da je jedinstvena.

Deo „Noći muzeja“ bio je i Muzej vazduhoplovstva, koji je, čini se, iako prostorno van glavnog toka, bogatim i zanimljivim programom privukao mnoge posetioce. Tematski postavka je je bila posvećena stogodišnjici početka Prvog svetskog rata i nebu nad srpskim frontom. Srbija je u Veliki rat ušla sa formiranom avijacijom i iskusnim avijatičarima koji su doprineli konačnoj pobedi.

Posetioci su, osim pregleda letilica iz tog vremena, videli padobrane koji, osim što čuvaju glavu letačima, danas predstavljaju i poseban vid zabave, pa je prikazan i razvoj padobranstva kao posebnog segmenta vazduhoplovstva i vazduhoplovnog sporta.

Povezane vesti