Zamena kontingenta Vojske Srbije u misiji UN na Kipru

Utorak, 9.11.2021 | Multinacionalne operacije
Pripadnici odeljenja vojne policije iz sastava Vojske Srbije koji su od aprila ove godine bili angažovani u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija na Kipru vratili su se u Republiku Srbiju nakon predaje dužnosti novom kontingentu Vojske Srbije, koji je u zonu operacije otputovao sredinom prošlog meseca.

Oni su prethodnih šest meseci, u sastavu britanskog kontingenta, uspešno realizovali sve postavljene zadatke u skladu sa mandatom misije i tako na najbolji način reprezentovali obučenost i visoki profesionalizam pripadnika Vojske Srbije.

Odeljenje vojne policije Vojske Srbije u mirovnoj operaciji na Kipru izvršava širok spektar zadataka sa pripadnicima Britanskih oružanih snaga, kao što su sprovođenje mera zaštite kontingenta, istražnih radnji po nalogu Ujedinjenih nacija, bezbednosnih patrola, eskorta veoma važnih ličnosti i sarađuje sa lokalnim policijskim snagama.

To je prva jedinica Vojske Srbije koju je, nakon trogodišnje pauze, Republika Srbija angažovala u misiji na Kipru. Prethodno je, od 2011. do 2018. godine, u ovoj mirovnoj operaciji učestvovala jedinica ranga pešadijskog voda. Osim odeljenja vojne policije, Vojska Srbije angažuje i štabne oficire u komandi misije u Nikoziji.

Povezane vesti