Delegacija Oružanih snaga BiH posetila jedinice u Nišu

Četvrtak, 8.9.2016 | Međunarodna saradnja

Delegacija Oružanih snaga BiH, na čelu sa načelnikom Zajedničkog štaba general-pukovnikom Antom Jelečom, danas je boravila u Nišu, gde je posetila deo jedinica Kopnene vojske i Komande za obuku.

U okviru posete Republici Srbiji, delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na čelu sa načelnikom Zajedničkog štaba general-pukovnikom Antom Jelečom, danas je boravila u Nišu, gde je posetila Komandu Kopnene vojske i deo jedinica Kopnene vojske i Komande za obuku.



Obilasku su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove brigadni general Ilija Todorov, komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Mile Jelić i komandant Centra za obuku logistike Komande za obuku pukovnik Dragan Ljubić, sa saradnicima.

U kasarni „Stevan Sinđelić“ gostima je prikazan deo kapaciteta 39. logističkog bataljona Treće brigade Kopnene vojske namenjenog za održavanje, nakon čega je potpukovnik Dragan Jovanović iz Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane sa pirotehničarima iz ovog operativnog sastava prikazao način na koji se vrši pretraga terena od neeksplodiranih ubojnih sredstava.



Tokom posete kasarni „Knjaz Mihailo”, komandant  Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Mile Jelić upoznao je goste iz Bosne i Hercegovine, sa zadacima koje brigada izvršava, dok su pripadnici brigade prikazali čas fizičkog vežbanja sa oružjem.

Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine posetila je i Četu za obuku vodiča pasa, uzgoj i dresuru pasa Centra za obuku logistike, gde je komandir tima za obuku vodiča pasa kapetan Bratislav Dubičanin upoznao goste sa realizacijom obuke u četi i Centru i prikazao deo obuke sa službenim psima na pronalaženju mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava.



U nastavku posete u Komandi Kopnene vojske, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sa saradnicima, primio je delegaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Tokom susreta razmatrana su pitanja dosadašnje saradnje dveju vojski sa osvrtom na saradnju u oblasti deminiranja i mogućnostima unapređenja saradnje kroz učešće na multinacionalnim vežbama koje se izvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Posebno je bilo reči o saradnji Centra za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama Kopnene vojske Vojske Srbije i Centra za borbenu obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Generali Simović i Jeleč razgovarali su i o trenutnoj bezbednosnoj situaciji i migrantskoj krizi i učešću u multinacionalnim operacijama.

Povezane vesti