Međunarodni kurs detekcije toksičnih hemikalija u Centru ABHO

Petak, 8.9.2023 | Međunarodna saradnja
U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane u Kruševcu ove nedelje je realizovan kurs „Detekcija i identifikacija toksičnih hemikalija i industrijskih toksičnih hemikalija“ koji su pohađali pripadnici oružanih snaga iz devet zemalja.

Tokom petodnevne obuke, polaznici iz Alžira, Brazila, Bosne i Hercegovine, Grčke, Egipta, Italije, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država i Turske bili su u prilici da prošire znanja o fizičko-hemijskim karakteristikama toksičnih hemikalija i obuče se za upotrebu uređaja za detekciju kontaminiranih materijala i pružanje prve pomoći u slučaju trovanja.

U obuci, koju su izvodili sertifikovani instruktori iz Centra ABHO, koristili su se uređaji i oprema na upotrebi u Vojsci Srbije. Težište je bilo na realizaciji toksikoloških analiza vode, soli teških metala i hemijski kontaminiranih uzoraka uz upotrebu labarotorije za detekciju i identifikaciju otrovnih hemijskih supstanci.

Realizacija međunarodnih kurseva i veliko interesovanje oružanih snaga partnerskih država za učešće na usavršavanjima u Centru ABHO potvrđuju visok kvalitet obuke i stručnosti instruktorskog kadra u Vojsci Srbije u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane, i ujedno učvršćuju status ove jedinice kao regionalnog i partnerskog centra za obrazovanje i obuku.

Povezane vesti