Počela letno-taktička vežba BARS 2019

Sreda, 30.10.2019 | Obuka
Piloti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i njihove kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije započeli su zajedničku letno-taktičku vežbu BARS 2019. Ove godine vežba, čiji naziv je skraćenica - bratstvo avijatičara Rusije i Srbije, održava se u Rusiji.
 
Planirano je da piloti aviona MiG-29 i helikoptera Mi-8 mtv-5, do 2. novembra, u mešovitim posadama sprovedu niz letačkih aktivnosti sa temom „Priprema i realizacija borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka sprečavanja eskalacije oružanog sukoba na državnoj granici i sprovođenje akcije traganja i spasavanja".
 
Nakon formiranja rusko-srpskih mešovitih posada, slede aktivnosti čiji je cilj unapređenje sposobnosti komandanata za rukovođenje jedinicama koje čine mešovite posade, u toku pripreme i vođenja borbenih dejstava.
 
Grupu pilota Vojske Srbije, koju predvodi komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, na aerodromu "Privolžskij" dočekao je načelnik 185. Centra za pripremu i borbenu primenu  jedinica vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, pukovnik Aleksej Vladimirovič Rotko, koji je poželeo dobrodošlicu kolegama iz Srbije i istakao da o saradnji i odnosu između dve vojske najbolje govori naziv vežbe. On je izrazio nadu da će mešovite posade tokom vežbe prikazati visok nivo obučenosti.
 
Pre letačkih aktivnosti obavljene su prethodne pripreme sa posadama vazduhoplova, upoznavanje i provere vazduhoplovne tehnike, a razrađene su i taktičke situacije na vežbi. Posadama su predočeni borbeni zadaci i izvršena priprema za njihovu realizaciju.
 
BARS 2019 je peta po redu vežba na kojoj ruski i srpski piloti razmenjuju iskustva i znanja u oblasti borbene upotrebe vazduhoplova koje se nalaze u naoružanju obe vojske.

Povezane vesti