Povratak tima Vojske Srbije iz vojne operacije Evropske unije

Utorak, 24.10.2023 | Multinacionalne operacije
Medicinski tim Vojske Srbije koji je od aprila bio angažovan u vojnoj operaciji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Centralnoafričke Republike vratio se u Srbiju nakon uspešnog završetka učešća u misiji.

Naš tim je u prethodnih šest meseci uspešno realizovao sve zadatke na preventivnoj medicinskoj zaštiti i lečenju povređenih i obolelih pripadnika snaga u misiji i tako na najbolji način prezentovao profesionalizam i osposobljenost sanitetske službe Vojske Srbije. 

Na istim zadacima u ovoj afričkoj zemlji će narednih šest meseci biti angažovani lekari i medicinski tehničari Vojske Srbije koji su u zonu operacije upućeni početkom meseca.

Vojska Srbije je učešće u misiji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici započela 2016. godine. U sastavu našeg kontingenta u ovoj vojnoj operaciji su štabni oficir na dužnosti načelnika sanitetske službe i šestočlani medicinski tim zadužen za preventivnu zdravstvenu zaštitu i ambulantno lečenje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga. 

Angažovanjem u mirovnim operacijama, kako Ujedinjenih nacija tako i Evropske unije, Vojska Srbije, osim izgradnji i očuvanju mira u svetu, aktivno doprinosi i jačanju spoljnopolitičke pozicije naše zemlje.

Povezane vesti