Novi tim Vojske Srbije u misiji EU u Centralnoafričkoj Republici

Ponedeljak, 24.4.2023 | Multinacionalne operacije
U glavnom gradu Centralnoafričke Republike — Bangiju prethodne nedelje je realizovana redovna zamena kontingenta Vojske Srbije angažovanog u misiji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga ove afričke zemlje.

Naš kontingent u ovoj mirovnoj operaciji čine štabni oficir na dužnosti načelnika sanitetske službe u misiji i medicinski tim koji je zadužen za sanitetsku podršku obuke i primarnu zdravstvenu zaštitu međunarodnih snaga.

Lekari i medicinski tehničari Vojske Srbije koji su primili dužnost će narednih šest meseci, kao i prethodni kontingent, zadatke izvršavati u složenom bezbednosnom okruženju. Njihovi prethodnici su uspešno realizovali sve zadatke na preventivnoj medicinskoj zaštiti i lečenju povređenih i obolelih, i tako na najbolji način prezentovali profesionalizam i obučenost pripadnika sanitetske službe Vojske Srbije.

Vojska Srbije je učešće u misiji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici započela 2016. godine, a angažovanjem u vojnim operacijama EU, koje se realizuju u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, pripadnici Vojske Srbije osim očuvanju mira u svetu, doprinose i jačanju spoljnopolitičke pozicije naše zemlje.

Povezane vesti