Prijem mirovnjaka

Sreda, 17.4.2013 | Aktivnosti NGŠ

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je danas pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji će biti angažovani u multinacionalnim operacijama u DR Kongo, Obali Slonovače i Somaliji. Prijemu je prisustvovao i zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Goran Radovanović i zamenik načelnika Centra za mirovne operacije pukovnik Nikola Dejanović.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primio je danas pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji će biti angažovani u multinacionalnim operacijama u DR Kongo, Obali Slonovače i Somaliji.

Prijemu je prisustvovao i zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Goran Radovanović i zamenik načelnika Centra za mirovne operacije pukovnik Nikola Dejanović.

Multinacionalna operacija UN MONUSCO u DR Kongo uspostavljena je 1999. godine.
Vojska Srbije u ovoj operaciji učestvuje sa jednim sanitetskim timom za evakuaciju vazdušnim putem (AMET), štabnim oficirom i štabnim podoficirom. AMET u svom sastavu ima dva lekara i četiri medicinska tehničara koji obrazuju dva podtima za sanitetsku evakuaciju vazdušnim putem i bazirani su u Kinšasi.

Multinacionalna operacija UN UNOCI u Obali Slonovače ustanovljena je 2004. godine. Vojska Srbije u ovoj operaciji učestvuje sa tri vojna posmatrača, koji rade na implementaciji mirovnog procesa i obavljaju redovne zadatke patroliranja.

Evropska unija od 7. aprila 2010. godine izvodi operaciju obuke vojnih snaga Somalije u Ugandi. Svoje angažovanje R. Srbija otpočela je 25. aprila 2012. godine, a do sada su u multinacionalnoj operaciji učestvovala dva pripadnika Vojske Srbije. Sanitetski tim sastava jedan lekar i tri tehničara uputiće se u MnOp do kraja meseca. Planirano je angažovanje tima u Ugandi, a zatim i u Mogadišu u Somaliji.

Povezane vesti