Zamena kontingenta Vojske Srbije u mirovnoj operaciji na Sinaju

Sreda, 6.3.2024 | Multinacionalne operacije
Pripadnici Vojske Srbije koji su od jula prošle godine bili angažovani u međunarodnoj mirovnoj operaciji na Sinajskom poluostrvu vratili su se u Republiku Srbiju nakon uspešnog završetka učešća u misiji i predaje dužnosti novom kontingentu.

Bio je to prvi kontingent Vojske Srbije koji je učestvovao u ovoj misiji nezavisne mirovne organizacije „Međunarodne snage i posmatrači“, koja je nastala u skladu sa sporazumom između Arapske Republike Egipat i Države Izrael 1981. godine, sa ciljem sprovođenja bezbednosnih odredaba Egipatsko-izraelskog sporazuma iz 1978. godine.

U prethodnih sedam meseci, pripadnici našeg kontingenta, koji čini desetočlana inžinjerijska radna grupa, angažovani su na izvođenju inžinjerijskih i infrastrukturnih radova u kampu misije u južnom delu Sinajskog poluostrva. Njihovo angažovanje ocenjeno je od strane pretpostavljenih starešina i komande misije kao izuzetno profesionalno i odgovorno, čime su na najbolji način opravdali ugled srpskog vojnika i reprezentovali Vojsku Srbije i našu zemlju u međunarodnom okruženju.

U zoni operacije su ih zamenili pripadnici druge rotacije inžinjerijske jedinice Vojske Srbije koji su, nakon primopredaje dužnosti, započeli svoje šestomesečno angažovanje na istim zadacima.
Ključne reči

Povezane vesti