Unapređenje obuke jedan od prioriteta

Ponedeljak, 12.3.2018 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su danas obuci polaznika Osnovnog kursa za podoficire na poligonu „Peskovi“.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, u pratnji komandanta Komande za obuku general-potpukovnika Đokice Petrovića, prisustvovali su danas obuci na poligonu „Peskovi“ koju su izveli polaznici Centra za obuku i usavršavanje podoficira u okviru Osnovnog kursa za podoficire.

Ministar Vulin je, tom prilikom, istakao da je od 1. januara do danas u Vojsku Srbije primljeno novih 277 profesionalnih vojnika, a očekuje se da će do kraja godine, u borbeni sastav naše vojske, ući i 112 podoficira.

– Naša Vojska se intenzivno obučava, naša Vojska povećava svoj borbeni sastav, kako po broju tako i po kvalitetu onih koji su uz nas, u njihovoj obučenosti i spremnosti da izvrše svaki zadatak. Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da poboljšavamo kvalitet obuke, ali ne samo aktivnih pripadnika vojske, već ćemo se truditi i da imamo i što veći obuhvat rezervnog sastava, kako bi i rezervu pripremili za savremene izazove i za sve ono što očekuje svaku vojsku – zaključio je ministar odbrane.

Komandant Centra za obuku i usavršavanje podoficira major Saša Puač istakao je da je danas prikazano taktičko uvežbavanje po temi „Vod u napadu, odeljenje u odbrani“.

–Slušaoci 12. klase Osnovnog kursa za podoficire bili su u ulogama vojnika i komandira grupa, timova i odeljenja. Sam koncept programa namenjen je za obuku kandidata za početne podoficirske činove, odnosno komandire odeljenja, timova i grupa – naglasio je major Puač istakavši da je današnje taktičko uvežbavanje priprema za vežbu koja će se održati zajedno sa Komandno-štabnim kursom i koja je osmišljena tako da polaznici Osnovnog kursa za podoficire izvršavaju zadatak dodeljen operativnom procedurom komandno-štabnog kursa.

Osnovni kurs za podoficire traje od 15 do 17 nedelja i čine ga obuka, stručnospecijalistička obuka i stažiranje u jedinicama Vojske Srbije. Po završetku Osnovnog kursa za podoficire, kandidati se proizvode u čin vodnika i postavljaju se na formacijska mesta u jedinicama Vojske Srbije.

Polaznici Osnovnog kursa za podoficire trenutno na poligonu „Peskovi“ realizuju obuku koja budućim najmlađim starešinama omogućava da u realnom vremenu i prostoru proigravaju scenarije i situacije na koje mogu naići u mirnodopskim i ratnim uslovima na svojim dužnostima. 

Povezane vesti