Zamena kontingenta Vojske Srbije u misiji EU u Centralnoafričkoj Republici

Četvrtak, 14.4.2022 | Multinacionalne operacije
Kontingent Vojske Srbije koji je od oktobra bio angažovan u vojnoj operaciji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici vratio se sinoć u Republiku Srbiju nakon uspešnog završetka učešća u misiji i predaje dužnosti novom kontingentu.

Naš tim je u prethodnih šest meseci uspešno realizovao sve zadatke na preventivnoj medicinskoj zaštiti i lečenju povređenih i obolelih pripadnika snaga u misiji i tako na najbolji način pokazao visok nivo obučenosti i profesionalizma vojnog saniteta i pripadnika Vojske Srbije.

U sastavu kontingenta koji Vojska Srbije angažuje u ovoj vojnoj operaciji Evropske unije su štabni oficir na dužnosti načelnika sanitetske službe u komandi misije i šestočlani medicinski tim. Njih su u Centralnoafričkoj Republici zamenile kolege lekari i medicinski tehničari koji su u zonu operacije upućeni početkom ovog meseca.

Vojska Srbije je učešće u misiji Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici započela 2016. godine, a angažovanjem u vojnim operacijama EU, koje se realizuju u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, pripadnici Vojske Srbije osim očuvanju mira u svetu, neposredno doprinose i procesu evropskih integracija i jačanju spoljnopolitičke pozicije naše zemlje.
Ključne reči

Povezane vesti