U Novim Banovcima otvoren vrtić „Heroj major Goran Savić“

Nedelja, 12.5.2013 | Civilno-vojna saradnja

Predškolska ustanova „Heroj major Goran Savić“, svečano je otvorena danas u Novim Banovcima, a ime je ponela u znak sećanja na poginulog pilota Vojske Srbije i njegov nesebični čin kojim je spasio mnoge živote opštine Stara Pazova.

Predškolska ustanova „Heroj major Goran Savić“, svečano je otvorena danas u Novim Banovcima, a ime je ponela u znak sećanja na poginulog pilota Vojske Srbije i njegov nesebični čin kojim je spasio mnoge živote opštine Stara Pazova. Otvaranju vrtića prisustvovao je predsednik Skupštine Republike Srbije Nenad Stefanović, komandant Vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije general-major Ranko Živak, komandant 204. Vazduhoplovne brigade brigadni general Predrag Bandić, supruga preminulog pilota Gordana Savić sa decom, predstavnici vlasti iz Novih Banovaca, Stare i Nove Pazove, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i građani Novih Banovaca i okoline.

- Ovo je objekat koji garantuje budućnost naše zemlje i pokazuje da je opštinska vlast imala dobru viziju i velikim projektom od 50 miliona dinara napravila dobar i za razvoj ovog kraja važan infrastrukturni objekat. Posebno mi je drago da je odlučeno da se vrtić nazove po majoru Goranu Saviću koji je svojim nesebičnim činom pokazao kako se voli narod, a što su mu stanovnici Novih Banovaca i lokalna samouprava uzvratili ovim činom – istakao je predsednik Skupštine Nenad Stefanović.

- Otvaranje ove predškolske ustanove simbolika je i veza između sadašnjosti i budućnosti, ljudi koji su svoj posao radili maksimalno profesionalno boreći se da sačuvaju živote i tehniku, ali nažalost nisu uspeli da sačuvaju sebe. Ovo je istovremeno i novi početak. Objekat koji će nositi ime majora Gorana Savića, a u kom će generacije mališana započeti svoj životni put, produžava njegovu misiju. Siguran sam da će ti mališani kada odrastu i saznaju ko je bio major Goran Savić, i spoznaju njegove herojske vrline, shvatiti dodatan značaj vaspitanja u ustanovikoja nosi njegovo ime – istakao je general Ranko Živak, napominjući da je ovim projektom nastavljena dobra saradnja Vazduhoplovstva Vojske Srbije, a naročito 204. Vazduhoplovne brigade iz Batajnice i okolnih naselja.

Ta uverenja potvrdio je i komandant te brigade brigadni general Predrag Bandić, ističući da je ideja izgradnje vrtića u Novim Banovcima upravo rezultat dobre saradnje lokalnih vlasti 204. vazduhoplovne brigade, i Vojske Srbije uopšte, koja traje godinama unazad.

Veličina vrtića je oko 800 kvadratnih metara i ima kapacitet za dve stotine dece. Osim sredstava koja su izdvojena za zgradu, u prilaze vrtiću uloženo je dodatnih deset miliona dinara, a slične objekte uskoro će dobiti i stanovnici Starih Banovaca, Belegiša i Vojke, a sledeće godine na red će doći i Stara i Nova Pazova.

Povezane vesti