Međunarodni kurs u oblasti jonizujućeg zračenja

Utorak, 22.11.2022 | Međunarodna saradnja
U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane u Kruševcu ove nedelje se realizuje kurs „Detekcija, dozimetrija i zaštita od jonizujućeg zračenja“, koji osim pripadnika Vojske Srbije pohađaju i pripadnici oružanih snaga iz osam zemalja.

Cilj petodnevnog usavršavanja je osposobljavanje polaznika za rad u uslovima izloženosti jonizujućim zračenjima. Oni će, u kabinetima i na praktičnim vežbama, uvežbavati korišćenje sredstava za detekciju i dozimetriju, tehnike merenja i identifikacije izvora jonizujućih zračenja, procenu efekata zračenja na biološke sisteme i primenu osnovnih mera zaštite.

Obuku na ovom međunarodnom kursu realizuju sertifikovani instruktori iz Centra ABHO i gostujući predavači iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, Akademije strukovnih studija „Šumadija“ i Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Realizacija ovog i sličnih međunarodnih kurseva, kao i veliko interesovanje oružanih snaga partnerskih zemalja za usavršavanje u našem Centru, najbolja su potvrda stručnosti instruktorskog kadra i kvaliteta obuke u Vojsci Srbije u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane.

Povezane vesti