Promocija najmlađih podoficira Vojske Srbije

Petak, 21.10.2016 | Aktuelnosti

Svečana promocija podoficira, slušalaca 8. i 9. klase Osnovnog kursa za podoficire, održana je danas u pančevačkoj kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“.

Svečanosti, u organizaciji Komande za obuku, prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima kolegijuma, komandanti operativnog nivoa, sa glavnim i prvim podoficirima, predstavnici jedinica iz garnizonog mesta Pančevo, kao i predstavnici lokalne samouprave, rodbina i prijatelji najmlađih podoficira. 

Najbolji polaznici 8. klase su vodnik Vukašin Ničković (prosečna ocena 4.89), vodnik Bojan Pešić (4.86) i vodnik Dejan Rosić (4.85) dok su najbolji u 9. klasi vodnik Đorđe Miladinović (4.95), vodnik Borko Jovanović (4.95) i vodnik Srđan Mitić (4.83). Njima je ministar odbrane uručio ručne satove, dvoglede i ručne busole.

Čestitajući unapređenje u prvi podoficirski čin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da biti podoficir Vojske Srbije predstavlja veliku čast i nosi veliko breme odgovornosti, jer na njemu počiva obuka, red i disciplina u jedinici.

– Bićete vođe svojim vojnicima i primer kako se izvršavaju naređenja pretpostavljenih, zato morate biti stručni, dosledni, profesionalni i časni, rekao je general Diković.
 
Načelnik Generalštaba je poručio novim vodnicima da, kao vođe svojih vojnika, grade autoritet na znanju i ličnom primeru.
 
– Izvršavajte profesionalno i savesno svoje obaveze na funkcionalnim dužnostima i budite sigurni da će vas ljudi kojima komandujete poštovati – rekao je general Diković i poručio najmlađim podoficirima da na tom putu treba da ih nadahnjuje i podstiče patriotizam i herojstvo istaknutih vojskovođa i podoficira iz bogate i slavne srpske istorije.

Zahvaljujući na čestitkama, najbolji u klasi vodnik Đorđe Miladinović rekao je da su njegove kolege i on proteklih meseci, pored vojničkog znanja, naučili i koliki je značaj razvijanja kolektivnog i takmičarskog duha, ali i profesionalizma i obrazovanja.

– Biti pripadnik Vojske Srbije predstavlja najviši stepen morala, discipline i ljubavi prema otadzbini, pa nas 154 mlada podoficira danas stojimo pred vama, spremni da svoje živote predamo na uslugu svom narodu i svojoj državi – rekao je vodnik Miladinović,  koji je posebno istakao veliku podršku koju su tokom školovanja imali od svih pretpostavljenih, a naročito je zahvalio glavnim podoficirima i iskusnim instruktorima Centra za obuku i usavršavanje podoficira.

Nakon svečanog defilea jedinica, prisutni gosti su obišli i taktičko-tehnički zbor.
 
U čin vodnika danas su promovisana 73 profesionalna vojnika 8. klase i 81 iz 9, a među 154 novih podoficira je 15 žena.

Povezane vesti