Međunarodni kurs biološkog oružja i toksikologije

Petak, 18.3.2022 | Obuka
U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane u Kruševcu ove nedelje je održan međunarodni kurs biološkog oružja i toksikologije, koji su pohađali pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga iz osam drugih zemalja.

Tokom petodnevne obuke, polaznici iz Alžira, Bosne i Hercegovine, Egipta, Italije, Crne Gore, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Srbije produbili su svoja znanja o biološkom oružju i toksikologiji i osposobili se za detekciju, identifikaciju i sprovođenje mera zaštite od ove vrste oružja.

Za potrebe realizacije kursa formirana je laboratorija u kojoj su uvežbavani upotreba vojne opreme za identifikaciju bioloških agenasa, uzimanje uzoraka i njihova identifikacija, kao i praktična primena zaštitnih i sredstava za dekontaminaciju ljudi i opreme. 

Obuku i predavanja na kursu realizovali su sertifikovani  instruktori Centra ABHO,  stručnjaci za toksikologiju Vojnomedicinske akademije i gostujući predavači iz kruševačke Opšte bolnice i Instituta za nuklearne nauke „Vinča“.

Uspešna realizacija kursa i veliko međunarodno interesovanje za učešće na obuci u Centru ABHO dalje učvršćuju status ove jedinice kao regionalnog i partnerskog centra za obrazovanje i obuku i potvrđuju visok kvalitet obuke koja se u Vojsci Srbije sprovodi u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane.

Povezane vesti