General Mojsilović sa delegacijima ARJ za PVD i ABH službe

Četvrtak, 27.9.2018 | Aktivnosti NGŠ

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović primio je danas delegacije artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD i ABH službe.

Povodom predstojećih praznika, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović primio je danas u Beogradu delegacije artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva i atomsko-biološko hemijske službe Vojske Srbije.

Delegacije roda ARJ za PVD i ABH službe predvodili su komandant 250. raketne brigade za PVD pukovnik Tiosav Janković i komandant Centra ABHO potpukovnik Sibin Dinčić, a prijemu u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu prisustvovao je i načelnik Uprave za ljudske resurse (J-1) pukovnik Savo Iriškić.

Dan atomsko-biološko-hemijske službe – 28. septembar slavi se u spomen  na dan kada je, 1932. godine, na osnovu Uredbe ministra vojske i mornarice Kraljevine Jugoslavije, u Kruševcu počelo formiranje Barutanskog bataljona u okviru Zavoda „Obilićevo“. To je bila prva regularna jedinica protivhemijske zaštite.

Dan  artiljerijsko-raketnih  jedinica  za  protivvazduhoplovna  dejstva  –  30. septembar slavi se u znak sećanja na dan kada je, 1915. godine, artiljerac Radomir Raka Ljutovac sa položaja na Metinom brdu vatrom iz topa oborio nemački avion iz grupe vazduhoplova koji su bombardovali Kragujevac. Bilo je to prvo obaranje neprijateljskog aviona protivavionskim topom u Srbiji.

Povezane vesti