Obuka pripadnika Oružanih snaga Španije u Centru ABHO

Četvrtak, 9.9.2021 | Međunarodna saradnja
Na poligonu Vojske Srbije „Ravnjak“ u Kruševcu ove nedelje se realizuje obuka pripadnika jedinica atomsko-biološko-hemijske odbrane Oružanih snaga Kraljevine Španije.

Reč je obuci sa realnim toksičnim hemikalijama koja se, na osnovu tehničkih aranžmana, od 2016. godine realizuje u Centru ABHO za pripadnike oružanih snaga partnerskih država. 

Polaznici u Centru ABHO unapređuju znanja o toksičnim hemikalijama, merama zaštite na radu i praktično se obučavaju za rad sa realnim toksičnim hemikalijama.

Primena procedura u detekciji toksičnih hemikalija, rad patrola atomsko-biološko-hemijske službe na izviđanju kontaminiranog zemljišta i objekata, hemijska dekontaminacija naoružanja i opreme, kao i pružanje medicinske pomoći u slučaju kontakta sa otrovnim supstancama, deo su aktivnosti obuhvaćenih programom obuke koju izvode sertifikovani instruktori Vojske Srbije u Centru ABHO. 

Realizacija obuke pripadnika stranih oružanih snaga u Centru ABHO predstavlja svojevrsnu međunarodnu potvrdu kvaliteta obuke u jedinicama Vojske Srbije i doprinosi razvoju ukupnih bilateralnih odnosa sa partnerskim državama.

Povezane vesti