Učešće na Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja

Četvrtak, 16.6.2022 | Međunarodna saradnja
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović učestvovao je danas u Ohridu u Republici Severnoj Makedoniji na 15. Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja.

Na ovogodišnjoj konferenciji načelnici generalštabova zemalja regiona bili su u prilici da razmene iskustva i stavove o upotrebi oružanih snaga u upravljanju aktuelnim izazovima u nacionalnom i regionalnom kontekstu, ali i o drugim temama od značaja za dalji razvoj regionalne saradnje u oblasti odbrane.

General Mojsilović je tokom svog izlaganja na konferenciji potvrdio posvećenost Vojske Srbije daljem unapređenju vojno-vojne saradnje i jačanju odnosa i poverenja između oružanih snaga zemalja članica ove regionalne inicijative.

Podsećajući da je na istom mestu pre samo nedelju dana održan samit lidera zemalja regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“, koja u praksi već daje rezultate i na političkom i na ekonomskom planu, general Mojsilović je istakao da su dobrosusedski odnosi i saradnja sa svima u regionu jedan je od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije.

Načelnik Generalštaba je izrazio uverenje da smo svi u regionu upućeni jedni na druge, te da imamo interes da bliže sarađujemo i zajednički iznalazimo rešenja za probleme koji opterećuju sve ljude na Balkanu.

Tokom boravka u Ohridu general Mojsilović je imao bilateralne susrete sa načelnicima generalštabova oružanih snaga Grčke, Rumunije i Severne Makedonije, kao i sa komandantom 5. korpusa Kopnene vojske Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja uspostavljena je 2006. godine. Okuplja predstavnike Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Srbije, Rumunije, Severne Makedonije, Turske i Crne Gore, sa ciljem jačanja vojno-vojne saradnje balkanskih država kao odgovora na aktuelne bezbednosne izazove, rizike i pretnje. Na konferenciji su u svojstvu gostiju učestvovali i visoki predstavnici Evropske unije, NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država i oružanih snaga Hrvatske. 

Beograd je bio domaćin Konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja 2009. i 2018. godine, a domaćin 16. Konferencije, koja se održava sledeće godine, biće Republika Bugarska.

Povezane vesti