Proslava Dana službe VOJ i 126. brigade VOJIN

Utorak, 18.6.2013 | Kultura i tradicija

U prisustvu zamenika komandanta ViPVO general-majora Miodraga Gordića, pripadnici 126. brigade VOJIN obeležili su Dan brigade i službe vazdušnog osmatranja i javljanja.

U prisustvu general-majora dr Miodraga Gordića, zamenika komandanta Vazduhoplovstva i PVO, pripadnici Komande 126. brigade VOJIN obeležili su danas, u kasarni „Banjica“, Dan brigade i službe vazdušnog osmatranja i javljanja – 18. jun.

Obraćajući se prisutnim gostima i mnogobrojnim prijateljima jedinice, komandant 126. brigade VOJIN pukovnik Predrag Đorđević istakao je da brigada pamti različite periode svoje istorije, ali da je u najživljem sećanju njenih pripadnika upravo vreme u kome su se borili za odbranu otadzbine, kada su, u herojskom otporu 1999. godine, dali i dva života. Zbog podviga učinjenih tokom 78 dana otpora agresiji brigada je proglašena Narodnim herojem.

– Svih 78 dana rata, uprkos neprekidnim žestokim napadima na naše položaje, podaci o situaciji u vazdušnom prostoru dolazili su do krajnjih korisnika. To predstavlja podvig u modernom ratovanju. U period posle 1999. godine ušli smo sa velikim brojem oštećenih sredstava radarske tehnike i infrastrukturnih objekata. Sve smo sanirali za kratko vreme, uz minimalni utrošak finansijskih sredstava. Između dva praznika, za poslednjih godinu dana, unapredili smo operativnu sposobnost jedinica, pre svega sistem komandovanja i operativnu ispravnost tehnike. Najveću vrednost 126. brigade predstavljaju njeni pripadnici, od kojih mnogi i danas, na praznik, izvršavaju svoje redovne zadatke u sistemu vazdušnog osmatranja i javljanja, istakao je pukovnik Đorđević.

Na kraju svečanosti najboljim pojedincima uručene su nagrade i priznanja komandanata ViPVO i 126. brigade, za predan i požrtvovan rad, a zatim su položeni venci ispred spomen-obeležja poginulim pripadnicima jedinice.

Dan službe VOJ i 126. brigade VOJIN obeležava se u znak sećanja na  18. jun 1915. godine, kada je Vrhovna komanda Srpske vojske naredila formiranje 12 stalnih signalnih stanica u rejonima Drinske, Timočke i Kombinovane divizije. Njihov zadatak je bio praćenje i obeležavanje pravaca naleta austrijskih aviona, koji su bombardovali srpske položaje i gradove. U istoriji jedinice značajan je još jedan datum, 12. oktobar 1992. godine, kada je, preformiranjem tadašnjih pukova, formirana 126. brigada VOJIN.

Povezane vesti