Proslavljeni praznici Centra za obuku KoV i Komande za razvoj Banatske brigade

Ponedeljak, 19.11.2018 | Aktuelnosti

U požarevačkoj kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ i zrenjaninskoj „NH Svetozar Marković Toza“ u petak su održane svečanosti povodom 16. novembra – Dana Centra za obuku kopnene vojske i 17. novembra – Dana Komande za razvoj Banatske brigade.

U požarevačkoj kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u petak je obeležen Dan Centra za obuku KoV – 16. novembar, u spomen na ovaj dan 1914. godine kada je počela je Kolubarska bitka. Nosilac borbenih dejstava srpske vojske u toku ove bitke bile su jedanaest pešadijskih i jedna konjička divizija, podržanih sa 426 artiljerijskih oruđa.

Svečanosti u Požarevcu prisustvovali su komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović, predstavnici Braničevskog, Podunavskog i Pomoravskog upravnog okruga, predstavnici eparhije Braničevske, MUP-a, javnih ustanova i institucija, udruženja rezervnih vojnih starešina, udruženja potomaka ratova i bivši pripadnici jedinice.

Uz čestitke za praznik pripadnicima Centra za obuku KoV general Petrović je posebno pohvalio i nagradio ešalon potporučnika Dragana Stevančeva koji je učestvovao na defileu jedinica Centra tokom svečanosti. 

U okviru svečanosti, pored svečanog defilea jedinica, upriličen je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, dodeljene su stimulativne mere najzaslužnijim pripadnicima Centra, a realizovan je i prigodan kulturno-umetnički program u izvođenju učenika srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca.

U zrenjaninskoj kasarni „Narodni heroj Svetozar Marković Toza“ u petak je održana svečanost povodom 17. novembra – Dana Komande za razvoj Banatske brigade.

Svečanosti su prisustvovali pomoćnik komandanta Komande za obuku za podršku pukovnik Slaven Bošković, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i drugi brojni gosti.

Komandant brigade pukovnik Nikola Dejanović istakao je da je ovogodišnji praznik značajan ne samo za pripadnike jedinice već i za Grad Zrenjanin koji obeležava stogodišnjicu od oslobođenja od Austrougarske. 

Skupu su se obratili pukovnik Slaven Bošković i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji su pripadnicima Komande za razvoj Banatske brigade čestitali dan jedinice i podsetili na značaj 17. novembra i stogodišnjice oslobođenja Zrenjanina.

Na svečanosti su nagrađeni najistaknutiji pripadnici jedinice, a komandant brigade uručio je i plakete Gradu Zrenjaninu i opštinama Nova Crnja i Alibunar. 

U okviru proslave Dana jedinice i stogodišnjice od oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu, Komanda za razvoj Banatske brigade je na Trgu slobode u Zrenjaninu u subotu realizovala akciju Otvoreni dan.

Pred više od 5.000 građana Zrenjanina i okoline u programu su pored Komande za razvoj Banatske brigade učestvovali Reprezentativni orkestar Garde,  Prva brigada kopnene vojske, Specijalna brigada, Rečna flotila, Peti bataljon vojne policije, Centar za mirovne operacije, Organizacija Crvenog krsta, Vatrogasno spasilački bataljon PU Zrenjanin, Organizacija rezervnih vojnih starešina, Jedinica civilne zaštite opšte namene, Narodno pozorište „ Toša Jovanović“, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912.-1918. njihovoh potomaka i poštovalaca, KUD „ Đerđef“, KUD „Moja Sosa“ i KUD „Pionir“.

U svečarskoj atmosferi prikazane su mogućnosti jedinica Vojske Srbije, a u okviru kulturno umetničkog programa prisutnima je približen 17. novembar 1918. godine, kada je u tadašnji Veliki Bečkerek ušla Srpska vojska.  

Povezane vesti