Počela letno-taktička vežba „BARS 2017“

Utorak, 3.10.2017 | Obuka

Piloti Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije i piloti Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije danas su počeli treću po redu zajedničku letno-taktičku vežbu „BARS 2017“.

Ove godine BARS se održava na aerodromu „Lipeck 2“ u istoimenom gradu, oko 500 kilometara jugoistočno od Moskve.
 
Planirano je da piloti aviona mig-29 i helikoptera Mi-8 i Mi-17 od 2. do 8. oktobra u mešovitim posadama sprovedu niz letačkih aktivnosti sa temom – Priprema i realizacija borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka uništavanja paravojnih formacija i sprovođenje akcija traganja i spasavanja.
 
Grupu od 17 pilota Vojske Srbije, koju predvodi komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Željko Bilić, u Lipecku je dočekao general Jurij Aleksandrovič Suškov, načelnik Državnog centra za obuku letačkog sastava i letna ispitivanja. Suškov je poželeo dobrodošlicu kolegama iz Srbije visoko ocenivši dosadašnju saradnju između dvaju vazduhoplovstava i sveukupne odnose dveju zemalja.
 
U zavisnosti od meteoroloških uslova, tokom naredna četiri dana ruski i srpski piloti razmenjivaće iskustva i znanja u oblasti borbene upotrebe letelica koje se nalaze u naoružanju obe vojske. U vežbi učestvuje 9 aviona mig-29  i to u verzijama UB, SMT i UBM, kao i 11 helikoptera Mi-8 u modifikacijama MT, MTV-5 i AMTŠ. Pored letačkog sastava na ovogodišnjem BARS-u učestvuje i grupa Specnaz iz sastava Vazdušno-desantne vojske OS Ruske Federacije.

Povezane vesti