Obeležen Dan Druge brigade Kopnene vojske

Petak, 11.7.2014 | Kultura i tradicija

Druga brigade Kopnene vojske obeležila je danas u Kraljevu svoj dan. Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković, vladika šumadijski i administrator Eparhije Žičke Jovan, komandanti brigada Kopnene vojske, predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba, rukovodioci lokalnih samouprava i drugi gosti.

Druga brigade Kopnene vojske obeležila je danas u Kraljevu svoj dan. Svečanosti su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković, vladika šumadijski i administrator Eparhije Žičke Jovan, komandanti brigada Kopnene vojske, predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba, rukovodioci lokalnih samouprava, predstvanici preduzeća iz okoline i građani.

Komandant Druge brigade brigadni general Marinko Pavlović podsetio je da Brigada proslavlja svoj praznik 12. jula u znak sećanja na pobedu nad Turcima koju su, 1805. godine, izvojevali srpski ustanici pod vođstvom Karađorđa, oslobodivši pritom Karanovac – današnje Kraljevo.

General Pavlović je konstatovao da je Druga brigada u periodu između dva praznika, uspešno realizovala postavljene zadatke.

– Tokom 2013. i 2014. godine jedinice Druge brigade uspešno su izvršile sve planirane vežbovne aktivnosti, od kojih treba istaći više od 200 vežbi na terenu – od nivoa odeljenja do bataljona, kao i više od 1000 gađanja iz pešadijskog i naoružanja rodova, pri čemu su postignuti vrlodobri i odlični rezultati. Rezultat takve obuke je da su jedinice u potpunosti osposobljene i uvežbane za obezbeđenje administrativne linije sa Kosovom i Metohijom i kontrolu Kopnene zone bezbednosti u dužini od 400 kilometara, što nam i predstavlja jedan od težišnih zadataka u ovoj godini – rekao je general Pavlović.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković uručio je nagrade i pohvale najuspešnijim pripadnicima Druge brigade, a Brigadi pohvalu za izuzetan rad i zalaganje na organizaciji proslave Dana Vojske Srbije.

U drugom delu svečanosti organizovana je manifestacija „Otvoreni dan“ sa bogatim taktičko-tehničkim zborom, prikazom obučenosti i kulturno-umetničkim programom.

Sinoć je, povodom Dana brigade u Domu Vojske Srbije u Kraljevu održan koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Povezane vesti