Položeni venci povodom Dana branilaca otadzbine

Utorak, 23.2.2016 | Kultura i tradicija

Nacionalni praznik Ruske Federacije, Dan branilaca otadzbine, obeležen je danas polaganjem cveća na Spomen-groblje oslobodiocima Beograda i na Spomenik sovjetskim ratnim veteranima na Avali.

Na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda vence je položila delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, zatim predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin i predstavnici ambasada Belorusije i Azerbejdzana u Beogradu.

Polaganjem cveća na Dan branilaca otadzbine odaje se počast kako vojnicima, tako i njihovim porodicama. U Rusiji se na Dan branilaca otadzbine održavaju brojne manifestacije.

Spomen-groblje oslobodiocima Beograda podignuto je 1954. godine u Beogradu i na njemu počivaju jugoslovenski i sovjetski vojnici poginuli u borbama 1944. godine za oslobađanje Beograda.

Spomenik sovjetskim ratnim veteranima na Avali podignut je 1965. godine u znak sećanja na članove visoke sovjetske vojne delegacije nastradale u avionskoj nesreći na Avali 1964. godine, kada je njihov avion udario u vrh te planine.

Foto: agencija Tanjug

Povezane vesti