Obuka španskih vojnika u Centru ABHO

Utorak, 19.9.2023 | Međunarodna saradnja
U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije u Kruševcu u toku je specijalistička obuka pripadnika Oružanih snaga Kraljevine Španije sa realnim toksičnim hemikalijama.

Obuku izvode sertifikovani instruktori iz Centra ABHO, a cilj je unapređenje znanja o toksičnim hemikalijama, merama zaštite na radu i praktično osposobljavanje za rad sa ovim otrovnim supstancama.

Programom obučavanja, koje se realizuje u specijalizovanim laboratorijama i na poligonu „Ravnjak“, obuhvaćeni su sadržaji od rada patrola atomsko-biološko-hemijske službe na izviđanju kontaminiranog zemljišta i objekata, preko detekcije i hemijske dekontaminacije naoružanja i opreme, do pružanja medicinske pomoći u slučaju kontakta sa toksičnim hemikalijama. 

Realizacija obuke pripadnika stranih oružanih snaga sa realnim toksičnim hemikalijama, koja se na osnovu tehničkih aranžmana u Centru ABHO izvodi od 2016. godine, potvrda je visokog kvaliteta obuke i stručnosti instruktorskog kadra u Vojsci Srbije u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane, i doprinosi razvoju ukupnih bilateralnih odnosa sa partnerskim državama.

Povezane vesti