Međunarodni kurs u Centru ABHO

Petak, 17.11.2023 | Iz jedinica
U Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane u Kruševcu ove nedelje je realizovan kurs „Detekcija, dozimetrija i zaštita od jonizujućeg zračenja“, koji su pohađali pripadnici oružanih snaga iz osam zemalja.

Tokom petodnevne obuke, polaznici iz Alžira, Azerbejdzana, Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Španije, osposobljavali su se za rad u uslovima izloženosti jonizujućim zračenjima. 

Oni su, u kabinetima i na praktičnim vežbama, uvežbavali korišćenje opreme za detekciju i dozimetriju, tehnike merenja i identifikacije izvora jonizujućih zračenja, procenu efekata zračenja na biološke sisteme i primenu osnovnih mera zaštite.

Obuku na ovom međunarodnom kursu realizovali su sertifikovani instruktori iz Centra ABHO i gostujući predavači iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ i Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Uspešna realizacija ovog usavršavanja i veliko međunarodno interesovanje za učešće na obuci u Centru ABHO dalje učvršćuju status ove jedinice kao regionalnog i partnerskog centra za obrazovanje i obuku i potvrđuju visok kvalitet obuke koja se u Vojsci Srbije sprovodi u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane.

Povezane vesti