Obuka jedinica vojne policije za učešće u multinacionialnim operacijama

Subota, 18.9.2021 | Obuka
U kasarnama „Aerodrom“ u Somboru i „Knjaz Mihailo“ u Nišu u toku je realizacija intenzivnog perioda obučavanja vodova vojne policije iz sastava Kopnene vojske za učešće u multinacionalnim operacijama.

Reč je o jedinicama iz sastava Trećeg i Petog bataljona vojne policije koje je Republika Srbija deklarisala za učešće u multinacionalnim operacijama u okviru Koncepta operativnih sposobnosti i koje sada prolaze sveobuhvatne pripreme za realizaciju specifičnih vojnopolicijskih zadataka u međunarodnom okruženju.

Radi  dostizanja zahtevanog nivoa interoperabilnosti i operativnih sposobnosti, vojni policajci realizuju sadržaje kolektivne obuke, poput vršenja uviđaja, prikupljanja i obrade dokaznog materijala, kontrole masovnog okupljanja, rada na kontrolnom punktu, izvođenja patrole, blokade i pretrage terena.

Koncept operativnih sposobnosti predstavlja jedan od oblika saradnje zemalja članica programa Partnerstvo za mir, čijom primenom Vojska Srbije dostiže standarde interoperabilnosti i razvija operativne sposobnosti deklarisanih jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama. 

Povezane vesti