Šest decenija mirovne operacije Ujedinjenih nacija na Kipru

Sreda, 6.3.2024 | Multinacionalne operacije
Delegacija Vojske Srbije koju je predvodio načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba general-major Tiosav Janković prisustvovala je svečanosti povodom obeležavanja 60. godišnjice uspostavljanja mirovne operacije Ujedinjenih nacija na Kipru (UNFICYP), održanoj u Nikoziji.

Ceremoniji, koja je upriličena u spomen na 4. mart 1964. godine kada je rezolucijom Saveta bezbednosti UN uspostavljena ova mirovna operacija, prisustvovali su specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef misije na Kipru Kolin Stjuart i predstavnici država čije su snage angažovane u misiji.

Ovom prilikom, u znak priznanja za angažovanje u mirovnoj operaciji na Kipru, našoj zemlji je dodeljena plaketa Ujedinjenih nacija koju je primila otpravnik poslova u Ambasadi Republike Srbije na Kipru Marija Marković.

Tokom boravka na Kipru, general Janković je imao sastanak sa komandantom vojne komponente mirovne operacije UN general-majorom Erdenebatom Batsurijem i obišao je pripadnike našeg kontingenta koji su angažovani u komandi misije i u jedinici vojne policije. 

Povezane vesti