Prvi od dva transportna aviona CASA C-295 uveden u upotrebu u Vojsci Srbije

Četvrtak, 12.10.2023 | Iz jedinica
Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su danas vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, gde bazira novi transportni avion Vojske Srbije CASA C-295.

Ovom prilikom su predstavljene namena, mogućnosti i karakteristike tog vazduhoplova, čijim su uvođenjem u operativnu upotrebu u Vojsci Srbije značajno unapređene sposobnosti našeg ratnog vazduhpoplovstva.

Piloti i tehničari Vojske Srbije su u Kraljevini Španiji blagovremeno prošli preobuku za upravljanje ovim tipom aviona, odnosno za njegovo osnovno tehničko održavanje, i u poptunosti su osposobljeni za zadatke koji ih očekuju.

U razgovoru sa letačkim i tehničkim osobljem, ministar Vučević i general Mojsilović su se uverili u njihovu obučenost, motivisanost za rad i zadovoljstvo što u svojoj jedinici imaju ovako savremen vazduhoplov.

Ugovorom sa kompanijom Airbus Defence and Space iz Kraljevine Španije ugovorena je nabavka dva transportna aviona CASA C-295, koji će biti korišćeni za transport ljudi i tereta, VIP i medicinska prevoženja.

Povezane vesti