Vojska Srbije na svečanosti u Novom Sadu

Subota, 22.10.2016 | Kultura i tradicija

Počasnom artiljerijskom paljbom sa tri plotuna iz šest artiljerijskih oruđa koju su pripadnici Garde izveli sa Petrovaradina započeo je vojni deo svečanosti povodom obeležavanja 23. oktobra – Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, predsednik Vlade Aleksandar Vučić, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora, verskih zajednica, lokalne samouprave, društava za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, kao i mnogobrojni građani.

Za okupljene građane, na novosadskom nebu, na Dunavu i Beogradskom keju, izvođenjem dejstava jedinica Rečne flotile, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Specijalne brigade u okviru atraktivnih vežbovnih sekvenci, prikazan je deo operativnih sposobnosti Vojske Srbije. Pred očima okupljenih Novosađana, plovni objekti Rečne flotile parali su talase, koju je smenila grmljavina vazduhoplovnog ešelona jedinica RV i PVO. Takođe, nastupom motorizovanog ešelona, prikazana su nova i modernizovana sredstva ratne tehnike, kao i sredstva u razvoju iz domaćeg proizvodnog programa.

Čestitajući pripadnicima Vojske Srbije na pokazanoj spremnosti, a Novosađanima Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, predsednik Nikolić je svim građanima Srbije poželeo život u slobodi i miru koji smo nasledili od naših herojskih dedova i očeva.

– Položivši ogromne žrtve na oltar slobode, Srbija je, kao i uvek u istoriji, bila na strani pravde, časti i slave, na strani zemalja pobednica u Drugom svetskom ratu – najvećeg i najkrvavijeg oružanog sukoba u istoriji čovečanstva – naglasio je predsednik Nikolić podsećajući na žrtvu koju je taj grad podneo, a koji je za herojska dela svojih žitelja tokom narodnooslobodilačke borbe 1975. godine odlikovan Ordenom narodnog heroja i postao grad-heroj.

Naglašavajući da ne smemo da zaboravimo na stradalnu slavnu prošlost koja nas obavezuje na večnost, predsednik Nikolić je pripadnicima Vojske Srbije poručio da baštine slavu i čast ratnih pobeda boraca za slobodu Srbije, od ustanika do partizana.

– Jačaćemo snagu naše vojske i nikome ne pretimo, samo želimo da svakoga, bez obzira kakve su mu namere, uverimo da smo spremni na odgovor na svaki bezbednosni izazov – poručio je predsednik Nikolić dodajući da je naš narod u svojoj istoriji mnogo puta pokazao da zna da su sloboda i mir reči iza kojih stoje najveće žrtve i odricanja.

Prema rečima predsednika vlade Vojvodine Igora Mirovića, sloboda i mir najvažnije bitke današnjice, a prvi i najvažniji garant slobode jednog naroda je njegova vojska, snažna, opremljena i dobro obučena, visoko motivisana da ga zaštiti i da bude s njim u svim okilnostima.

– Jasna misija uvek opstaje uprkos vremenu i promenama, a to je misija rodoljublja i misija zakletve – biti spreman da u borbi dam svoj život. Jedna rečenica sa mnogo znamenja i simbola – istakao je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je podsetio da se danas sećamo žrtava i poklanjamo senima svih onih koji su pre 72 godine izvojevali slobodu za Novi Sad, grad koji je nakon višegodišnje okupacije bio potpuno razoren.

– U njegove temelje ugrađeno je na hiljade života, da bi mi danas živeli u slobodi – naglasio je Vučević dodjući da nikada nećemo zaboraviti njihove žrtve, ali ni odustati od temeljnih vrednosti antifašizma i slobodarstva.

Uz tri defilea, jedinstveni praznik za oči vojnog dela svečanosti, kojom je rukovodio general-major Vojin Č. Jondić, načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba, bio je i padobranski skok pripadnika Vojske Srbije koji su se, noseći zastave Republike Srbije, Vojske Srbije i Specijalne brigade, prizemljili na novosadskoj „Oficirskoj plaži“.

Na današnjoj svečanosti kroz prikaz osposobljenosti operativnih sposobnosti Vojske Srbije okupljene goste i građane vodio je komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović.

Prethodnih nekoliko dana, u okviru obeležavanja Dana oslobođenja, na samoj obali Dunava, zainteresovani Novosađani mogli su da pogledaju svojevrstan tehnički zbor većeg broja oružja manjeg kalibra kao i sredstva i opremu razne namene u naoružanju pripadnika vojske.

Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu obeležava se kao sećanje na 23. oktobar 1944. godine, kada su grad oslobodile partizanske jedinice iz Srema i Bačke, čime se Novi Sad ponovo našao u okviru (obnovljene) Jugoslavije.

Povezane vesti